Carnea de porc va fi mai scumpă de Crăciun, cu aproape 30%

În cel mai secetos an din istorie, cerealele se scumpesc şi asta duce la preţuri mai mari şi cu 30% pentru carnea de porc. Cum nu mai avem prea multe ferme româneşti, cumpărăm din alte ţări. Peste 70% din carnea de porc de la raft provine din import.

Ioan Ladoşi, Asociaţia Crescătorilor de Porci: ”Acest an a fost unul deosebit de secetos și a dus la o scădere semnificativă a producției față de ceea ce s-a estimat. Şi nu doar pâinea cea de toate zilele se va scumpi. Ca într-un joc de domino, şi pentru carne vom plăti mai mult. Mai ales pentru cea de porc”.

Dragoș Frumosu, reprezentant industria alimentară: ”Preţurile vor creşte cu 25-30 la sută. O tragedie pentru buzunarele românilor, românii fiind mari consumatori de carne de porc. Statisticile arată că doar 30% din carnea de porc de la raft provine din fermele româneşti. Restul de 70% este acoperit din importuri. Numai în prima jumătate de an, România a cumpărat din alte ţări carne de porc de peste 292 milioane de euro, la preţuri mai mari decât în 2019. Un kilogram costă acum între 18 şi 24 de lei”.

Şi epidemia de pestă porcină a crescut preţurile şi mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here