Carne expirată şi condiţii mizere, în cantinele pentru copii din Argeş

Ca urmare a îmbolnăvirii celor 42 de copii din cauza mâncării primite la cantina Şcolii 16 din Piteşti, echipe mixte de control ale Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguraţa Alimentelor, Protecţiei Consumatorilor, ITM şi Inspectoratului Şcolar Argeş au verificat 40 de entităţi (şcoli, grădiniţe, cantine, centre de zi, licee, firme de catering).

 

Inspecţiile efecuate au scos la lumină grave deficienţe în acest domeniu, vitral pentru siguranţa şi sănătatea copiilor.

Au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale cu amendă în valoare de circa 65.000 lei şi 33 de sancţiuni contravenţionale cu avertisment. În două cazuri a fost suspendată activitatea: la Şcoala 16 Piteşti (I.L.Caragiale) şi Unitatea de Îngrijire Copii SC ABC ELEFANTUL CICI CLUB ŞI AFTER SCHOOL SRL Câmpulung, care avea cantină proprie dar nu avea nici autorizaţie de funcţionare sanitară, nici circuite funcţionale, nici personal medical în unitate. La o altă unitate au fost găsite produse din carne cu termenul de valabilitate expirat, acestea fiind retrase de la consum (Cantina DJTS de la Şcoala Ion Minulescu Piteşti).

Alte deficienţe constatate:

a) nu se efectueaza triajul personalului (5 cazuri);
b) nu se pastreaza probele alimentare din meniurile servite (6 cazuri);
c) masa se serveste in sala de clasa, neexistand o sala de mese (4 cazuri);
d) in autorizatia sanitara de functionare nu este mentionat obiectul de activitate „after school” (3 cazuri);
e) nu se calculeaza necesarul zilnic de calorii si substante nutritive (4 cazuri);
f) nu se avizeaza meniul de catre un cadru medical (5 cazuri);
g) nu se informeaza consumatorii cu privire la cantitatea neta, alimentele servite, nu se indica alergenii (9 cazuri);
h) lipsa analizelor coprobacteriologice si coproparazitologice pentru personalul care serveste masa (1 caz);
i) transportul hranei la unitatea de invatamant de face necorespunzator (1 caz);
j) personalul de deservire nu are cursuri de igiena (1 caz)
k) lipsa procedurilor operationale pentru cadrele didactice care desfasoara activitatea de verificare a servirii mesei (9 cazuri);
l) nu se face dovada realizarii dezinfectiei, dezinsectiei si deratizarii (4 cazuri)

Potrivit prefectului de Argeş, Cristian Soare, controalele vor continua în zilele urmatoare la toate cele 100 de unităţi (şcoli, grădinite, centre de zi, firme de catering). „・În concluzie, se constată o serie de deficiente la nivelul acestor entităţi, cu precădere în zona acestor agenţi economici care prestează activitati de catering. Am constatat faptul că, odată cu introducerea în şcoli a programelor de învăţământ alternativ, managementul acestora nu a fost pregătit pentru a oferi conditii propice pentru asigurarea activităţilor de servire a mesei, apelându-se în majoritatea cazurilor la soluţii improvizate. După finalizarea acestor controale vom face o analiză, împreună cu ISJ Argeş cu privire la organizarea şi servirea mesei în cadrul programelor de învăţământ alternativ,  punctual pentru fiecare şcoală în parte, aşa încât acestea să poată furniza elevilor servicii de calitate”・a mai spus prefectul de Argeş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.