O analiză a datelor PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale de la finalul anului 2016 arată care sunt regiunile/județele și localitățile din România cu cel mai mare, respectiv cel mai mic grad de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuinței. Acestea arată că nu există o legătură directă între evenimentele catastrofale produse și nivelul de înțelegere al proprietarilor cu privire la utilitatea și, în definitiv, obligativitatea asigurării de locuință.

De altfel, țări mai dezvoltate și cu mare expunere la riscuri catastrofale, cum este, printre altele, Italia, se află în situația de a avea un grad de cuprindere în asigurare semnificativ mai mic decât România.

Despăgubirile achitate de PAID România, pentru cele trei riscuri acoperite prin PAD, în intervalul 01.01.2016-31.12.2016 au însumat 2.525.055 lei. Volumele cele mai mari de despăgubiri au fost înregistrate în județele Hunedoara, Caraș Severin și Vrancea. Cu toate acestea, niciunul nu se regăsește în lista județelor cu cel mai mare grad de acoperire prin asigurare, ceea ce înseamnă că mulți dintre proprietarii afectați nu au putut primi despăgubiri în baza legii asigurării obligatorii a locuinței.

Nivelul de cuprindere în asigurare obligatorie a locuinței pentru BUCUREȘTI este de 38,26%, ocupând locul 16 în topul localităților ordonate după acest criteriu.

Județele din România cu nivelul cel mai ridicat de cuprindere în asigurare sunt: ILFOV – 33,33%, TIMIȘ – 30,23%. La polul opus, județele cu nivelul cel mai scăzut de cuprindere în asigurare sunt:
GORJ – 8,83%, OLT -8,88%.

Regiunile geografice cu cel mai ridicat grad de cuprindere în asigurare sunt: BANAT – 26,23%, DOBROGEA – 21,47%.

De cealaltă parte, regiunile geografice cu cel mai scăzut grad de cuprindere în asigurare sunt: OLTENIA – 10,84%, BUCOVINA – 14,27%.

Top 5 al localităților din România cu cea mai extinsă asigurare de locuință arată în felul următor:

Locul 1 ocupat de localitatea Valea Mărului se datorează parțial și numeroaselor asigurări de care beneficiază proprietarii de locuințe asistați social (216 din 911). Fără acestea, luând în calcul strict polițele PAD încheiate de proprietari din bugetul propriu, localitatea ar fi pe locul 5.

La polul opus se află localități din județele Constanța, Dolj, Teleorman și Iași, unde gradul de cuprindere în asigurare obligatorie a locuinței coboară sub 1%.

Statistici lunare cu privire la evoluția gradului de acoperire prin asigurare obligatorie a locuinței în România găsiți pe site-ul PAID România: https://paidromania.ro/statistici-lunare.

***

Despre PAID – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale

PAID este o societate de asigurare-reasigurare, cu capital privat, formată prin asocierea societăților de asigurare pentru încheierea de asigurări obligatorii de locuință, în conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008.
PAID s-a constituit ca societate de asigurare în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societăți de asigurare, acționari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administrează sistemul de asigurare obligatorie a locuințelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României:
・ Cutremur
・ Inundații
・ Alunecări de teren.

Comments

comments