Carburanții se scumpesc din nou din cauza creșterii accizei, după ce se ieftiniseră prin eliminarea supraacizei

Cu doar câteva ore înainte de trecerea în 2020, Ministerul de Finanțe a decis scumpirea carburanților prin indexarea curata inflației a valorii accizei. Asta, la doar o zi după ce ar fi trebuit să intre în vigoare ieftinirile  datorate eliminării supraaccizei.

De la miezul nopții de Revelion, un litru de carburant costă cu 32 de bani mai puțin, ca urmare a eliminării de la 1 ianuarie a supraaccizei la carburanți. Totuși, reducerea preconizată era mai mare: de 45 de bani pe litru. Ministerul de Finanțe a publicat, însă, marți seară, o nouă grilă a accizelor, care au fost actualizate cu inflația, așa cum prevede Codul Fiscal, ceea ce a făcut ca la pompă prețurile să scadă mai puțin.

Reducerea a fost însă mai mică decât cea preconizată ca urmare a publicării în Monitorul Oficial pe 30 decembrie a legii prin care se elimină supraacciza la carburant, introdusă în 2014. Potrivit legii promulgate de președintele Klaus Iohannis și votată de Parlament, nivelul accizelor a scăzut de la 2.038 lei/1.000 de litri pentru benzină la 1.656 lei și de la 1.895 de lei/1.000 litri pentru motorină la 1.518. Potrivit economica.net, aceste niveluri ale accizelor erau sub nivelul minim obligatoriu din Uniunea Europeană.

Pe 31 decembrie, Ministerul de Finanțe a publicat pe pagina sa de Internet alte niveluri pentru accizele la carburant aplicabile de la 1 ianuarie 2020. Potrivit MFP, „s-a procedat la actualizarea cu creșterea prețurilor de consum comunicată oficial de Institutul Național de Statistică”. Cu alte cuvinte, Ministerul Finanțelor a ajustat nivelul acestei taxe cu rata inflației din ultimul an, așa cum cere Codul Fiscal. Astfel, nivelurile finale ale accizelor sunt de 1.773 de lei/1.000 de litri pentru benzina fără plumb și de 1.625 de lei/1.000 de litri pentru motorină.

Supraacciza la carburanți a fost introdusă în 2014 cu promisiunea că banii strânși vor fi folosiți pentru realizarea de investiții în infrastructură, ceea ce nu s-a întâmplat. Nu este prima eliminare a supraaccizei. S-a mai întâmplat asta și în 2017, dar a fost reintrodusă în două etape în toamna aceluiași an. Potrivit Ministerului de Finanțe, din toamna lui 2017, când a fost reintrodusă, și până în septembrie 2019, statul a încasat din supraaacciza la carburanți 5,7 miliarde de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here