Rafinăria Arpechim de la Pitești, una dintre cele mai mari din România, a fost închisă definitiv în anul 2011, din rațiuni economice, în urma unei decizii luate de Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Rafinăria avea o capacitate nominală de circa 3,5 milioane de tone pe an, fiind inițial proiectată ca parte a unui complex petrochimic.

Combinatul chimic Oltchim a fost cel mai afectat de închiderea rafinariei în contextul în care îşi lua mare parte din materia primă (în special etilena) de la Arpechim.

Pentru a salva Arpechimul s-a încercat cumpărarea rafinăriei de către Oltchim numai că negocierile cu Petrom-OMV nu au ajuns la un final.
După ani de pierderi, Oltchim Râmnicu Vâlcea revine însă pe linia de plutire fiind la un pas de vânzare, în vreme ce Arpechimul a murit pentru totdeauna.

Oltchim a înregistrat profit anul trecut, pentru prima dată în nouă ani, veste ce vine într-o perioadă decisivă pentru viitorul său, când sunt aşteptate atât vânzarea companiei, cât şi rezultatul unei investigaţii a Comisiei Europene privind ajutorul de stat acordat pentru combinat.

Combinatul din Râmnicu Vâlcea a trecut pe profit după nouă ani în care a înregistrat pierderi continue, iar o vânzare a sa este aşteptată chiar în acest an, potrivit lui Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al companiei.

În perspectiva unei bune comunicări între actorii implicaţi în gestionarea procesului de vânzare de active la Combinatul Oltchim şi angajaţii companiei, Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, a avut joi, 16 februarie, o noua întalnire cu partenerul de dialog social şi adminstratorii judiciari şi speciali.
Ministrul a reafirmat preocuparea pentru finalizarea cu succes a procesului transparent şi competitiv de vânzare de active în liniile discutate cu reprezentanţii Comisiei Europene şi pentru impactul pe care acesta îl va avea în economia locală.
Având în vedere ca la preluarea mandatului de ministru, procesul vânzarii de active a combinatului se afla într-un punct foarte avansat, ministrul Petrescu îşi manifestă încrederea că actuala opţiune de parcurs este una care va aduce cele mai bune soluţii pentru toate părţile implicate.

Oltchim, aflat în insolvenţă, a înregistrat în anul 2016 un profit net din activitatea curentă de 11,3 milioane de lei (2,5 milioane de euro), după ce în 2015 a fost pe pierdere de 48,4 milioane de lei.
Profitul brut, în valoare de 20 de milioane de lei, obţinut din activitatea de pe platforma industrială de la Vâlcea, a fost tras în jos de o pierdere de 11,4 milioane de lei determinată de închiderea Diviziei Petrochimice Bradu. Potrivit avocatului Gheorghe Piperea în fiecare an, în ultimii 3-4 ani de zile, conservarea platformei de la Bradu a necesitat în medie cheltuieli de 3,5 milioane de euro pe an.

“OMV Petrom SA a informat cu privire la intenţia de desfiinţare prin demolare a unor instalaţii de pe amplasamentul punctului de lucru Arpechim Piteşti. Conform notificării OMV Petrom SA, procesul de demolare pe care intenţionează să-l demareze este de lungă durată, demolarea instalaţiilor urmând a se realiza etapizat, întregul proces fiind estimat a se încheia în anul 2018”, se arată într-un comunicat al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Argeş.

Comments

comments