Candidatul USL la Primăria Vlădeşti, reclamat la ANI de un coleg de partid

SCANDAL POLITIC Şeful PSD Vlădeşti l-a reclamat la ANI pe colegul său de partid, viceprimarul Hristu Cristian Dică, şi candidatul USL la funcţia de primar, deoarece, în timpul mandatului, acesta a semnat contracte pe bani publici cu firma nevestei şi a cumnatei. Actualul viceprimar al comunei Vlădeşti, Hristu Cristian Dică, candidatul USL la funcţia de primar, a fost reclamat la ANI pentru incompatibilitate şi conflict de interese. Surprinzător este şi faptul că cel care l-a reclamat pe vice la ANI este chiar preşedintele PSD Vlădeşti, Valter Moldoveanu, colegul de partid al lui Cristian Hristu. Deşi a ocupat funcţia de viceprimar, el este şi administrator al unei firme ce aparţine cumnatei sale, iar din poziţiile ocupate în administraţia locală a semnat contracte şi a autorizat afaceri bănoase atât cu firma cumnatei, cât şi cu cea a soţiei, care s-au abonat astfel la banii publici ai comunei.
În declaraţia de interese din 2011, pe care orice edil local este obligat să o facă publică, Hristu nu şi-a declarat niciun fel de incompatibilităţi sau interese. Totuşi, în timp ce era viceprimar, el se ocupa şi de gestiunea firmei „Hristo Unico SRL”, în care acţionar majoritar era chiar cumnata sa. Asta deşi legea interzice acest lucru. În paralel, soţia sa deţinea o altă firmă, „Decor Design SRL”, dar nici aceasta nu a fost trecută în declaraţia de interese a viceprimarului. Potrivit acuzaţiilor, în perioada când era doar consilier, Hristu a încălcat flagrant legea, deoarece a votat în Consiliu atribuirea unui contract prin care comuna a cumpărat lemne de foc tocmai de la firma cumnatei, la care el era gestionar. Adică, el a cumpărat, el a vândut!
Cât a fost viceprimar, contractele cu firmele familiei s-au înmulţit. Cea soţiei a „câştigat” construirea a patru podeţe pe drumurile locale din Vlădeşti, după ce chiar vicele a „expus” motivele pentru care ar fi cea mai bună dintre ofertante, iar cea cumnatei a cumpărat, beneficiind de procedura de vânzare directă, două terenuri care fuseseră trecute din proprietatea publică în cea privată a comunei, tocmai pentru a putea fi înstrăinate. În plus, firma soţiei, „Decor Design”, a fost desemnată, cu largul concurs al viceprimarului, firma de top a comunei, motiv pentru care a beneficiat de o promovare intensă chiar pe site-urile publice.
Conform acuzaţiilor, prin actele semnate, viceprimarul din Vlădeşti ar fi vărsat în buzunarul propriu aproape 2 miliarde de lei vechi. Asta cu toate că legea spune că viceprimarul nu are voie să semneze sau să încheie niciun act administrativ, dacă aceasta aduce vreun folos material pentru propria persoană, soţ, soţie sau rudele de gradul I. Ca să nu mai vorbim de obligativitatea de a menţiona expres situaţiile în care interesele lor personale contravin intereselor generale ale localităţii. Dacă Agenţia Naţională de Integritate va considera întemeiate sesizările în cauză, Hristu Dică ar putea pierde dreptul de a ocupa vreo funcţie sau demnitate publică timp de 3 ani. Însă el candidează deja pentru funcţia de primar şi de aceea, acuzatorul său, şeful PSD Vlădeşti, Valter Moldoveanu, a cerut ANI judecarea în regim de urgenţă a acestui caz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.