Când se schimbă ora? În luna martie ceasurile se dau cu o oră înainte!

În România schimbarea orei are loc de două ori pe an. România va trece la ora de vară în acest an în noaptea de 26 spre 27 martie, adică în ultimul weekend al primei luni de primăvară din acest an. Astfel, ceasurile se vor da înainte cu o oră, ora 03:00 devenind ora 04:00. Ziua de 27 martie va fi cea mai scurtă zi din an, pentru că va avea 23 de ore, în loc de 24 de ore.

Trecerea la ora de vară are loc în fiecare an, în ultima săptămână a lunii martie, dar și după echinocțiul de primăvară, din 20 martie, care va marca sfârșitul iernii din punct de vedere astronomic.

Ne afectează schimbarea orei?

Oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care au anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Unele studii au demonstrat că în perioada verii sunt mai puţine infracţiuni şi accidente rutiere, iar oamenii consumă mai puţină energie electrică. De asemenea, se pare că ţările care au mai multe ore de lumină naturală au și locuitori mai fericiţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here