Căluşarii din Stolnici şi dansul lor venit parcă din altă lume

0
1850

Se cutremură pământul sub pașii dansului lor, venit parca din alta lume.

Copiii stau și urmăresc uimiți acest dans impresionant. Este Călușul, joc păstrat și dus mai departe la Stolnici, acolo unde Petre Măsală, cel mai vârstnic și priceput călușar din județul Argeș, instruiește și conduce formația de călușari a comunei.
Călușul, Petre Măsală l-a învățat de la cetele care străbăteau satele de Rusalii și spune că va duce tradiția mai departe, cât trăiește. Veteranul călușarilor din Stolnici este celebru în comunitatea lui și chiar în țară, executând cel mai viguros și frumos căluș, la venerabila vârsta de 75 de ani.

PETRE MASALA, calusar „Am infiintat aceasta formatie de calusari in 1962 aici la Stolnici si, de atunci, au fost in toate partile României, iar acum am fost si in alte tari straine, Bulgaria, Ungaria.”
Petre Măsală nu caută celebritate și nici răsplată materială. Își duce viața modest, așa cum a făcut de-o viață. Satisfacția vine atunci când urcă pe scenă cu ceata de călușari, iar aplauzele curg.
PETRE MASALA, calusar „Eu ca vataf, la 75 de ani, am invățat 5, 6 generatii de călușari.”
DORIN OANCEA, maestru coregraf „De la 18 ani se află în această comună, în Stolnici, și aici a devenit vătaf și a condus această formație, an de an, și la Cântarea României a obținut mai multe locuri întâi”
ALEXANDRA FALCESCU, fosta invatatoare „El a condus a invatat, a fost exigent cu echipa, a tras in cele mai grele conditii chiar si cand se pleca în alte localități.”

Călușul începe la răsăritul soarelui, se încheie la asfințit, și are scopul de a vindeca. De aceea, trebuie jucat în fiecare gospodărie. Călușul este jucat de 7, 9, 11, 13 sau 33 de persoane. La ora actuală, la Stolnici, călușul este jucat de peste 70 de persoane din trei generații care vor sa duca mai departe aceasta traditie, intrata, din anul 2005, si in Patrimoniul Cultural UNESCO. Festivalul Calusului de la Stolnici, de anul acesta, a fost finantat prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa 5 – „Dezvoltarea durabilă și promovarea turismului”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here