Filarmonica Piteşti organizează luni, 23 octombrie, de la ora 19.00, la Centrul Multifuncţional, o călătorie în lumea dansului, „ghizi” fiind pianista Andreea Butnaru, violoncelistul Florin Mitrea şi violonistul… Tiberiu Oprea (invitat special).

CD-ul „O călătorie spre secolul al XX-lea” va fi lansat cu acest prilej. În program: Robert Schumann – 5 Stücke im Volston, Ermanno Wolf-Ferrari – Introduzzione e Baletto pentru vioară și violoncel, Manuel de Falla – 6 Cântece spaniole pentru violoncel și pian, Béla Bartók – Dansuri românești, Francis Poulenc – Ballabile pentru violoncel și pian şi Ludwig van Beethoven – Variațiuni op. 121a pentru pian, vioară și violoncel.

O călătorie în lumea dansului este o istorie sonoră a miniaturilor pentru violoncel şi pian, inspirate din melodii şi ritmuri populare europene şi exotice, însoţită de o poveste despre creatorii lucrărilor şi semnificaţia lor. Spectacolul este o avanpremieră a muzicii secolului al XXlea, prezentă pe CD. Acesta vine în continuarea proiectului din 2017, un produs muzical realizat cu titluri inedite din repertoriul pentru pian şi violoncel.

Cu o bogată activitate concertistică, debutând la 11 ani, pianista Andreea Butnaru a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. A obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale la concursurile de gen. Cadru didactic la UNMB, clasa muzică de cameră, Andreea Butnaru a concertat pe scene din România, Germania, Belgia, Ucraina, Italia, Japonia, având apariţii la posturile de radio şi televiziune. A mai fost prezentă în stagiunile trecute pe scena Filarmonicii Piteşti în concerte simfonice sau în recitaluri camerale.

Absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, violoncelistul Florin Mitrea a întreprins turnee, în afara României, în Spania, Italia, Germania, Japonia, repurtând succes şi câştigând premii importante. Are înregistrări la radio atât în recitalurile camerale, cât şi în concertele simfonice. Solist instrumentist, Florin Mitrea este şef partidă la Orchestra Naţională Radio Bucureşti.

Tiberiu Oprea, dirijor al Filarmonicii Piteşti, este absolvent al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală, clasa dirijat orchestră, la clasa maestrului Ludovic Bács, absolvind şi cursurile de master. De-a lungul activităţii sale, Tiberiu Oprea colaborează cu artişti instrumentişti renumiţi, precum: Valentin Gheorghiu, Cristina Anghelescu, Luiza Borac, Alexandru Tomescu, Horia Mihail, Răzvan Suma, Horia Maxim, Mihai Ungureanu, André Parfenov (Germania), Alexander Scherbakov (Rusia), Ladislau Csendes. De asemenea, a dirijat concerte în care au evoluat artişti de marcă: Felicia Filip, Pompeiu Hărăşteanu, Mediana Vlad, Alfredo Pascu, Florin Georgescu, Stefan Popov, Claudia Măru-Hanghiuc ş.a.

Comments

comments