FNPA a fost sesizată că în zăvoiul din Clucereasca, unde uneori se organizează târguri de animale, este abandonat un cal slab, căzut, cu multiple răni, şi care deja căzuse pradă şi păsărilor; fusese lăsat să moară acolo.

“€Am solicitat sprijinul S.C Servicii Edilitare Pentru Comunitate SRL (SEDC) Mioveni, pentru ridicarea şi adăpostirea temporară a acestuia. Directorul SEPC a acţionat extrem de prompt, iar un echipaj de la ISU şi reprezentanţi SEDC Mioveni au ridicat calul, cu ajutorul unei macarale, deoarece animalul nu putea sta în picioare. SEDC Mioveni a acordat întregul sprijin, prin amenjarea unui spaţiu temporar, hrănire, adăpare, tratament medical de urgenţă. Cu toate că timp de o săptămână, zilnic SEDC Mioveni a făcut eforturi pentru o ajuta să îşi recapete forţa prin tratament şi vitaminizare, au ridicat-o zilnic în picioare, subnutriţia avansată şi efectul zilelor în care a zăcut la pământ, au învins şi noaptea trecută a decedat.

Conform informaţiilor obţinute de către FNPA de la ANARZ, iapa avea doar 11 ani şi era înregistrată ca şi cal pur sânge arab.

Faptele comise de către deţinător, asupra animalului, sunt multiple: abandon, maltratare, privarea de adăpost, hrană, apă, îngrijire medicală, ucidere. În conformitate cu legea 205/2004 republicată în 2014 privind protecţia animalelor, faptele reprezintă cruzimi aplicate animalelor, rănirea sau schingiuirea animalelor şi uciderea constituind infracţiune şi se poate pedepsi cu închisoare de până la an.

FNPA va depune plângere penală la Poliţie împotriva deţinătorului, pentru maltratare şi ucidere”spune Carmen ARSENE, preşedinte Federaţia Naţională pentru Protecţia Animalelor – FNP.

“€În conformitate cu legislaţia, animalele abandonate sau confiscate, din orice specie ar fi acestea, ar trebui duse în “adăposturile ce funcţionează pe lângă consiliile locale” Desigur, având în vedere faptul că asemenea adăposturi generează costuri, nu susţinem că ar trebui să existe în fiecare localitate, însă se impune cel puţin existenţa unui asemenea adăpost la nivel de judeţ care să preia asemenea cazuri pentru care, în general, primăriile nu au nicio soluţie. Instituţia abilitată în domeniul asigurării protecţiei şi gestionării animalelor, de altfel reprezentantul Guvernului în acest sens, Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor – ANSVSA, este imună la asemenea cazuri. ANSVSA nu propune şi nu dispune vreo măsură care să reglementeze aceste situaţii. Astfel, şi aici, ONGurile sunt nevoite să îndeplinească atribuţiile autorităţilor, 90% din cazurile de animale aflate în impas fiind preluate de către ONGuri şi de multe ori şi persoane fizice”a mai precizat preşedinta FNPA.

Comments

comments