Cabana Capra găzduieşte întrunirea anuală a căţeilor salvamontişti. Participă, în premieră, viitoarea generaţie de salvatori patrupezi. În perioada 5-14 martie 2020 în masivul Făgăraş, la cabana Capra (județul Argeș) se va desfăşura Stagiul Naţional de Formare al Unităţilor Canine pentru Intervenţie la Avalanşă, organizat de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania şi Serviciul Public Judeţean Salvamont Argeş.

Unitatea canină de intervenție în avalanșă este formată, conform recomandărilor forului mondial de salvare montană CISA IKAR și conform Legii 253/2019 dintr-un salvator montan și un câine, câine care pe lângă capacitățile de căutare în zăpadă trebuie să știe să se deplaseze în tandem cu salvatorul, atunci când acesta este pe schiuri, să coboare cu el în rapel sau pe tiroliană, să stea pe mijloacele de deplasare motorizate ATV sau snowmobil, să nu fie agresiv și multe altele.

Pentru obținerea brevetului de unitate canină de intervenție în avalanșă sunt înscrise la acest stagiu sunt înscrise 5 echipaje din partea echipelor Salvamont din Borșa, Mureș, Harghita, Prahova și Bacău, pentru pregătire pentru antrenament unități brevetate – 4 echipaje din Gorj, Hunedoara și Suceava iar pentru reconfirmarea brevetului vor participa 6 echipaje din Alba, Mureș, Caraș, Cisnădie și Argeș.

Un element de noutate este faptul ca deja intră în pregătire căței tineri, care vor înlocui în aproximativ doi ani, câinii operaționali de la Argeș (Helios), Bacau (Roni), Caraș (Vreni) și Gorj (Recco), care se vor bucura de o binemeritată pensie, conform Legii 253/2019, intrată în vigoare in decembrie trecut.

În acest moment, în ţara noastră, există 14 unități de intervenție canină în avalanșă atestate oficial şi operaţională pentru salvarea din avalanşe.

În conformitate cu Legea nr. Legii 253/2019 Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din Romania este unic formator profesional în ţara noastră pentru specializarea „conductor câine Salvamont”.

Ultima centralizare a datelor privind statistica cazurile cu persoane decedate din avalanşă pentru Europa şi America de Nord a fost realizată pentru perioada anilor 1983 – 2015, centralizare în care, cu 104 de persoane decedate în avalanşe, România se situează pe poziţia 9 între cele 21 ţări incluse în statistică cu o medie 2,86 morţi/sezon, prima poziţie fiind ocupată de Franţa, urmată de Elveţia şi Italia.

Salvamont România este membru în Comitetul Internaţional de salvare Alpina (CISA-IKAR) şi în Federaţia Internaţională a patrulelor de Schi, cele două mari foruri internaţionale ce reglementează activitatea de salvare montană, respectiv, cea de pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă.

Comments

comments