Business-ul care asigură viitorul României! Recordul istoric realizat de firmele IT, 3,4 miliarde euro în 2014

0
242

Inteligenta romaneasca castiga tot mai mult teren in segmentul de business, dovada ca afacerile din sectorul IT au atins, in 2014, nivelul record de 15,6 miliarde de lei, echivalentul a 3,4 miliarde de euro.

 

„Afacerea creierelor” inseamna, in principal, export de software si servicii de consultanta&suport, Romania fiind, din acest punct de vedere, unul dintre pionierii noului val tehnologic.

Potrivit unui studiu realizat de agentia de business information KeysFin, in IT-ul romanesc activeaza in prezent 13. 777 de firme, cu peste 2000 mai multe decat in 2010.

Din 2010 si pana in prezent, afacerile din acest sector au crescut de la 12,52 miliarde lei la nivelul istoric de 15,69 miliarde de lei.  Si numarul salariatilor a evoluat progresiv, pe masura ce business-ul a capatat amploare, ajungand la 63.059 in 2014, de la 52.885 in 2010.

Sectorul IT a ajuns, astfel, unul dintre angajatorii de top din economie, privind prin prisma salariilor peste medie (1000-3500 euro).

„Datele financiare din ultimii patru ani arata ca business-ul IT s-a adaptat excelent perioadei de criza, reusind sa evite efectele negative printr-o orientare aproape exclusiva catre dezvoltarea de software si produse de consultanta si suport pentru export. IT-ul tinde sa devina unul dintre motoarele cresterii economice”, afirma analistii de la KeysFin.

Statistica KeysFin arata ca cei mai importanti cinci jucatori in domeniu sunt Oracle Romania SRL, IBM Romania SRL, Siveco Romania SA, Romsys SRL si Teamnet International SA.

Topul principalilor jucatori din industrie este completat de Microsoft Romania SRL, Asesoft International SA, XOR-IT Systems SRL si Export One Research SRL.
Impreuna, aceste companii au realizat o cifra de afaceri de 2,23 miliarde lei in 2014.

„Principalii jucatori din piata au reusit performanta de a-si dubla si chiar tripla cifra de afaceri in ultimii patru ani. Relevanta, in acest sens, este evolutia liderului pietei, Oracle, al carui business a crescut, din 2010 pana in 2014, de la 318 milioane lei la 718 milioane lei”, afirma economistii KeysFin.

Si numarul salariatilor a urmat acest trend, iar cel mai bun exemplu il reprezinta gigantul IBM care, in ultimii patru ani, si-a triplat echipa de la 662 la 1817 angajati. Si Oracle a investit masiv in extinderea personalului, ajungand de la 1396 angajati in 2010 la 2470 in 2014.

Nu numai firmele mari au evoluat spectaculos in acest interval. Potrivit KeysFin, ultimii patru ani au adus o adevarat explozie de start-up-uri, focusate in principal pe dezvoltarea de software pentru internet, de la pagini web, la aplicatii si produse dedicate.

„Sunt firme mici, cu 20-50 de angajati, focusate pe tehnologii de ultima generatie, adevarati pionieri in domenii precum realitatea virtuala, servicii cloud, gaming si comunicare, care ofera servicii unor companii de prestigiu din Occident sau care activeaza independent, reusind sa inregistreze performante excelente intr-o piata in care concurenta este mai acerba decat in orice alt domeniu”, afirma expertii KeysFin.

IT-ul romanesc, intre prognoze optimiste si provocari fiscale

Privind din prisma datelor statistice, piata IT din Romania are sansele unei evolutii sustinute in urmatorii ani, cu o crestere de afaceri anuala intre 25-30%, estimeaza analistii de la KeysFin.

Potrivit acestora, IT-ul romanesc va continua sa atraga interesul marilor investitori pe masura ce principalii concurenti, precum China, India si Pakistan, se confrunta cu tot mai multe probleme, in principal logistice.

„India este cel mai relevant exemplu. Firmele de software din aceasta tara au ajuns sa reprezinte o adevarata provocare pentru investitorii occidentali, mentalitatea angajatilor fiind principala problema. Termene depasite, in general o anumita neglijenta in asumarea targetelor a facut ca investitorii sa se indrepte spre dezvoltatorii cu alt profil, iar Romania castiga teren prin seriozitatea, dedicatia si creativitatea de care angajatii sai dau dovada”, afirma cei de la KeysFin.

Marea provocare pentru business-ul romanesc de IT o reprezinta fiscalitatea. Ultimele discutii legate de regandirea impozitarii pe PFA, de exemplu, ar putea afecta puternic piata de profil.

Potrivit expertilor de la KeysFin, decizia autoritatile de a descuraja utilizarea PFA-urilor, in scopul cresterii incasarilor la bugetul de pensii si de sanatate, ar putea avea consecinte negative in acest sector.

„Unul dintre atuurile pentru care Romania a atras investitori in acest domeniu a fost ca firmele au beneficiat de un climat favorabil din punct de vedere fiscal. Este putin probabil ca marii jucatori sa isi asume plata unor taxe suplimentare, avand in vedere salariile peste medie pe care le ofera colaboratorilor romani, prin intermediul PFA-urilor”, afirma cei de la KeysFin.

In prezent, un PFA in IT suporta o taxare neta de 25,9%, in sistem real, iar daca ar trece la contract de munca, aceasta ar creste pana la 75%.

Potrivit celor de la KeysFin, nu este exclus ca o modificare a fiscalitatii pe aceasta piata sa duca la un fenomen cu consecinte directe in incasarile bugetare.

„Nu este exclus ca multi dezvoltatori sa treaca pe off-shore-uri, sa isi deschida firme in alte tari, vor cauta caile legale pentru a evita taxarea suplimentara. Astfel ca, in loc sa sustina fiscal dezvoltarea unuia dintre cele mai dinamice sectoare ale economiei, statul risca sa piarda venituri importante, prin aplicarea unor masuri cu iz contabil, fara viziune”, au mai spus analistii KeysFin.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.Informatiile prezentate in acest material trebuie privite ca unele orientative, tinand cont de faptul ca exista firme care revin cu corectii asupra declaratiilor fiscale.

KeysFin ofera servicii de business information si credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca.

Keysfin detine si aplicatia Keysfin Mobile, prin intermediul careia utilizatorul poate accesa usor si rapid informatii de contact, situatii financiare, indicatori si informatii juridice de la peste un milion de companii si PFA-uri active din Romania. Informatiile pot fi salvate si vizualizate in format PDF si trimise via e-mail sau SMS oricarui contact din agenda.
Detalii aflati de pe www.Keysfin.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here