Bugetari în șomaj tehnic. Ce plan are Guvernul. Guvernul Orban va lua şi alte măsuri pentru limitarea răspândirii epidemiei de coronavirus. Astfel, acolo unde se va putea, angajaţii din instituţiile publice vor fi împărţiţi în două. O parte va munci jumătate de lună, iar cealaltă jumătate a angajaţilor vor fi lăsaţi acasă, în şomaj tehnic. După 15 zile, angajaţii vor face schimb. Cei ce au fost în şomaj tehnic vor reveni la muncă, iar jumătatea care a muncit va fi lăsată acasă, în şomaj tehnic, a anunțat premierul.

Acest plan urmează să fie finalizat sub forma unei ordonanţe de urgenţă. Totuși, există câteva sectoare din domeniul public care nu vor intra în acest mecanism.

„Pregătim o reglementare în domeniu (domeniul public – n.r.). Sunt zone publice care nu pot fi afectate, în care avem nevoie de fiecare efectiv, ba chiar avem nevoie de resurse umane suplimentare.

Nu putem afecta zona de sănătate, care înseamnă spitale, direcţii de sănătate publică, ambulanţe, unităţi primiri urgenţe. De asemenea, nu putem afecta zona Ministerului Afacerilor Interne, cu toate efectivele de jandarmi, de pompieri, de poliţişti, nu putem afecta zona militară.

De asemenea sunt mai greu de afectat zone ca, de exemplu, zona Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale. (…) Deci, sunt sectoare publice care sunt extrem de încărcate şi unde nu putem să luăm astfel măsuri oarecum similare cu şomajul tehnic„ a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a precizat cum va funcţiona mecanismul care urmează să fie implementat. „În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ţine oarecum şi de o evitare a riscului de răspândire a virusului, un mecanism relativ simplu, în care împărţim angajaţii, să spun, în două. Angajaţii sunt gândiţi în cele două părţi egale, fiecare parte să poată să menţină funcţionalitatea instituţiei publice, şi jumătate din angajaţi lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de şomaj tehnic, plătiţi la fel cum se plăteşte şomajul tehnic, cu 75%.

Restul de 15 zile vin la muncă ceilalţi care au stat în şomaj tehnic perioada respectivă. Ăsta este mecanismul pe care l-am gândit. (…) Facem o analiză pe fiecare domeniu de activitate, vedem exact cum urmează să fie implementată o astfel de măsură, dar deja măsura este gândită şi urmează să fie implementată, restul sunt chestiuni de detalii şi de modul în care va fi structurată ordonanţa de urgenţă prin care vom stabili această măsură„, a declarat premierul Ludovic Orban.

„Această măsură va fi valabilă nu numai pentru administraţia centrală, ci şi pentru administraţia locală şi pentru toate entităţile publice, inclusiv entităţile publice care nu sunt în subordinea Guvernului de la nivel naţional, entităţi publice care sunt în subordinea Parlamentului sau unităţi autonome„ a explicat premierul.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI