Broșuri anti-vaccinare care conțin informații false și poartă siglele Ministerului Sănătății și UNICEF au fost găsite în cutiile poştale din Bucureşti.

În replică, Ministerul Sănătăţii a publicat un comunicat de presă în care susţine că vaccinurile utilizate în România sunt sigure si eficace, fiind verificate după cele mai înalte standarde de calitate existente în lume.

„€Ministerul Sănătății se delimiteaza ferm de campania de dezinformare și manipulare referitoare la ineficiența și riscurile vaccinarii, apărută in spațiul public pe rețelele de socializare sau prin materiale tipărite și distribuite în zone aglomerate sau în cutiile poștale. Facem mențiunea că autorii campaniei inițiate împotriva vaccinarii utilizează fără aprobarea Ministerului Sănătății sau al partenerilor săi identitatea vizuală a campaniei precum însemnele oficiale ale insitutiilor partenere, iar materialele contin informatii false care pot induce în eroare părinţii şi pot pune în pericol sănătatea populaţiei” se arată în comunicat.

“€Condamn gestul iresponsabil al celor care recurg la astfel de modalități iresponsabile de dezinformare, cu consecințe grave pentru sănătatea populației. Am însă convingerea că populatia nu poate fi păcălită cu astfel de tertipuri şi voi continua să fac tot ce îmi stă în putere pentru ca părinții să fie informaţi corect astfel încât să ia cea mai buna decizie, de a-şi vaccina copii şi de a le asigura astfel o viaţă sănătoasă. Vom face demersurile legale necesare pentru ca cei reponsabili să răspundă pentru faptele lor ce pun în pericol sănătatea publică” a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

Mai multe broșuri și pliante cu mesaje anti-vaccinare au fost distribuite în căsuțele poștale ale locuitorilor din București. Acestea promovează mesaje false precum „Vaccinul ROR conține celule de fetuși avortați. Oferă copilului tău o șansă la viață sănătoasă”.

În broșură se mai afirmă și că vaccinurile conțin pesticide cu „efecte neurotoxice declarate cancerigene” care „produc malformații genetice fetale” și autism.

Pliantele îi îndeamnă pe oameni să acceseze şi un site anti-vaccinare.

Campania anti-vaccinare se derulează fosrte agresiv în condiţiile în care în România a fost înregistrată o epidemie de rujeolă, spre finalul lui 2016, fiind depistate peste 15.000 de cazuri de infectare iar 59 de persoane, majoritatea copii, au murit.

Comments

comments