pandelicaDespre Bogdan Pandelică, unul dintre puţinii argeşeni care se află acum în conducerea centrală a statului, nu se ştiu prea multe, dat fiind că, deşi are aproape 20 de ani în politică, a fost mereu o prezenţă discretă. Dar eficientă! În urmă cu două luni, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei, responsabil pentru Comerţul Exterior şi Relaţii Internaţionale, după ce, în ultimii doi ani, de la începutul guvernării USL, a ocupat funcţiile de Subsecretar de Stat pentru Politici energetice, Piaţă Internă UE şi Relaţii Instituţionale la Departamentul pentru Energie al Ministerului Economiei şi vicepreşedinte pentru Politici şi strategii în supravegherea pieţei produselor şi serviciilor de consum în Autoritatea Naţională a Protecţiei Consumatorilor, precum şi reprezentant al ANPC în Consiliul Consultativ ANRE.

Cursuri de administraţie în Franţa şi Grecia

În vârstă de 47 de ani, Bogdan Pandelică este membru PSD de peste 19 ani, din 1995, fiind fidel tot timpul formaţiunii în care a debutat şi s-a format ca politician, la numai 28 de ani. Nu a întrerupt legătura cu politica nici măcar în cei doi ani în care şi-a urmat familia în America, la New York, când fiica sa a fost admisă ca studentă la faimoasa NY University. Între 1999 şi 2001, Pandelică a condus Organizaţia Municipală de Tineret PSD, fiind chiar preşedintele formaţiunii. Din 1999 a fost cooptat în Biroul Executiv al Organizaţiei Municipale a PSD, iar în 2007 a devenit vicepreşedinte. Om de bază fiind, timp de trei mandate, începând din 2000, a fost prezent constant în Consiliul Local Piteşti, fiind ales de colegii săi preşedinte al Comisiei Buget – Finanţe. Cu ajutorul său, a fost astfel gestionat, după cum chiar primarul Pendiuc spunea, întreg bugetul Primăriei Piteşti.
În 2008, Bogdan Pandelică a fost propunerea PSD Piteşti pentru Parlamentul României ca deputat al Colegiului 9, Piteşti Sud şi comunele Oarja şi Bradu. Un colegiu ce cuprindea chiar cartierul în care a copilărit şi a crescut, unde cunoştea toţi vecinii şi unde era cunoscut de oameni, Prundu. La nominalizarea sa în cursa pentru fotoliul de deputat a contat atât activitatea politică cât şi rezultatele sale din mediul privat, fiind unul dintre oamenii de afaceri de succes argeşeni, ale cărui întreprinderi în mediul concurenţial de piaţă s-au dovedit a fi mereu unele câştigătoare. Bogdan Pandelică este cunoscut în principal datorită grupului de firme Mentor Trading, construită de la zero alături de fratele său şi ajunsă în topul naţional al firmelor de profil. Însă educaţia sa universitară şi-a spus şi ea cuvântul în aceste succese. La bază, Pandelică este inginer, cu admitere la Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Transporturi, în 1986, când concurenţa era una acerbă şi nu reuşeau decât cei mai buni. A absolvit în 1991, iar în 1992 a devenit reprezentant naţional al “Organisation internationale d'affaires”, Paris, Franţa, Divizia Europa de Est, o organizaţie având ca profil de activitate cercetarea de piaţă şi ca obiectiv principal creşterea investiţiilor franceze în România. Astfel, atragerea de investitori în judeţul Argeş poartă şi amprenta sa. În acest context, a urmat în 1993 în Franţa, la Paris, cursuri de Administraţia Afacerilor şi Administraţie Publică, iar în 2001 – Cursuri de Administraţie Publică la Salonic, Grecia.
În 1994 a renunţat la postul de la firma franceză pentru a-şi construi propria afacere: Mentor Trading. Până în 2000, firma s-a ridicat constant şi eficient, devenind dintr-o firmă mică, nou-înfiinţată, o firmă de distribuţie renumită, cu parteneri de calibru internaţional: Phillip Moris, Star Foods, Nova Brazilia, Pepsi, Perfetti van Mele. În anul 2000, Mentor Trading a primit trofeul „Distribuitorul Anului” de la Phillip Moris şi Star Foods, şi s-a clasat pe locul I în Topul Firmelor Argeşene, clasament întocmit de Camera de Comerţ şi Industrie Argeş.
Seria succeselor a continuat pentru Bogdan Pandelică şi în 2003, prin încheierea parteneriatelor cu firma Kluth din Germania şi cea coreeană Kia, Mentor Trading devenind dealer pentru Argeş şi Dâmboviţa, iar, mai apoi, cu firma Mekappa din Turcia. În plus, firma a devenit acţionar în consorţiul Erste Automobile.

Licenţă în Economie şi masterat în Consultanţă în Management

În paralel cu munca de manageriat, Bogdan Pandelică şi-a continuat formarea profesională: în 2004 şi-a luat licenţa în Economie, iar în 2006 a obţinut masteratul în Consultanţă în Management la Universitatea din Piteşti. Apoi, în 2012, în SUA şi-a luat atestatele de specialist în Relaţii Publice şi Leadership şi Management Organizaţional, iar în 2013 a absolvit cursurile de „Politică externă şi diplomaţie“ ale Institutului Diplomatic Român.
Cu un astfel de CV şi asemenea experienţă în mediul economic şi managerial, nu e de mirare că, atunci când a fost nevoie de el în posturi-cheie la nivel central, unde s-au luat decizii cruciale şi a  fost nevoie de un om potrivit şi cu stăpânire de sine, a fost cel ales.
Despre iniţiativele şi succesele sale însă, fie că au fost în Consiliul Local, fie că au fost la nivel de agenţii naţionale sau ministere, Pandelică a vorbit de fiecare dată cu modestie, incluzându-se mereu în marea echipă a PSD. „Suntem una dintre echipele cel mai bine pregătite să răspundă nevoilor cetăţenilor oraşului în care locuiesc sau cetăţenilor ţării, direct implicaţi în proiecte pe termen scurt, mediu şi lung. Mă simt mândru să fiu alături de aceşti oameni, de la care am învăţat foarte mult şi de la care am ce să învăţ în continuare. Nu aş personaliza la nivel de iniţiative. Mă consider membru al unei echipe şi tot ce se întâmplă este un rezultat al muncii întregii echipe”.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI