Boboteaza – ziua în care se sfințesc apele, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul şi se fac prorociri despre noul an

Pe 6 ianuarie, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Boboteaza sau Botezul Domnului Iisus Hristos în apele Iordanului. Atunci se sfinţeşte agheasma mare care nu se strică niciodată. Agheasma are în ea harul lui Dumnezeu şi este o apă cu puteri tămăduitoare.

De la Bobotează, se bea Agheasmă Mare, pe nemâncate, timp de 8 zile, ca simbol al veşniciei. Apa sfinţită se păstrează apoi într-un loc curat şi se ia doar cu dezlegare de la preot. Credincioşii o pot folosi în caz de boală, pentru a-şi sfinţi casele, lucrurile şi animalele şi locul de muncă.

Ce trebuie să nu faci de Bobotează

În această zi nu se spală rufe, fiindcă toate apele sunt sfinţite, şi nu se dă nimic cu împrumut. În anumite zone se spune că nu e bine să speli nici în următoarele opt zile.

De asemenea, potrivit tradiției, în această zi sunt interzise certurile în casă şi nu se dă nimic împrumut.

Tradiții și obiceiuri de Bobotează

În localităţile aşezate pe malul Dunării, al unui râu sau pe ţărmul mării încă se mai păstrează obiceiul ca după slujba de la biserică, preotul să arunce o cruce în apa foarte rece, uneori chiar îngheţată. Cei mai curajoşi bărbaţi se aruncă după ea pentru a o aduce înapoi, iar cel care reuşeşte va avea noroc tot anul.

În ziua de Bobotează se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul şi se fac prorociri despre noul an. Se spune că, în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi leagă un fir roşu de mătase pe inelar şi îşi pun o rămurică de busuioc sub pernă ca să-şi viseze ursitul.

Potrivit tradiţiei populare, fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează se vor mărita chiar în acel an. Se crede că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii despre locurile unde sunt ascunse comorile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here