Boala gură-mână-picior, un pericol pentru copii cu imunitate scăzută

Copii între doi şi şase ani, cu imunitatea scăzută, sunt expuşi în perioadele caniculare unei boli mai puţin cunoscute dar foarte agresive, cunoscută drept boala gură-mână-picior.

Afecţiunea e contagioasă şi îi afectează în special pe copiii cu imunitatea scăzută, care nu se spală pe mâini sau împart acelaşi pahar cu alţi copii. Boala este caracterizată prin bube mici, dureroase, care apar pe mâini, picioare sau chiar în gură.
Cauza ei este reprezentată de o infecţie virală acută, cel mai frecvent fiind incriminat virusul de tip Coxsackie sau enterovirusul 71, care pare a fi mai agresiv pentru că afectează şi sistemul nervos central cauzând meningită, meningoencefalită sau alte tulburări”・ spun medicii. Boala debutează cu nişte pete roşii care, încet-încet, se transformă în vezicule, se erodează şi apar astfel mici ulceraţii cu bază sau un chenar roşu. Se vindecă singure însă pe durata cât sunt prezente pot să dea dificultăţi de hrănire, mai ales dacă este vorba de un copil mic.

De regulă, cad victime acestor boli copii nealăptaţi, care nu sunt suficient scoşi pe afară sau care nu au un program de viaţă ordonat, care să permită imunizarea organismului.

Sfatul specialiştilor este ca la primele simptome părinţii să îşi prezinte copii unui la medic. Pentru a preveni boala, măsurile de igienă sunt extrem de importante, pentru că nu există tratament pentru cauză, singurul lucru care ar putea-o preveni fiind respectarea riguroasă a regulilor de igienă. Cele mai simple sunt: spălarea pe mânuţe, evitarea folosirii veselei şi tacâmurilor de la unii la alţii, interzicerea trecerii gumei de mestecat, a fructelor sau sticlei de apă de al un copil la altul!

Copiii sunt purtători ai virusului şi la o săptămână după ce s-au vindecat. De aceea, medicii recomandă să stea acasă încă şapte zile după ce au trecut bubiţele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here