BNR anunţă azi indicele care înlocuiește ROBOR în calculul ratelor

BNR anunţă azi indicele care înlocuiește ROBOR în calculul ratelor. Banca Naţională va anunţa azi noul indice în funcţie de care se vor calcula dobânzile creditelor, numit Indicele de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC).

Indicele înlocuieşte ROBOR şi ar avea misiunea să reducă ratele pe care le plătesc românii, potrivit Guvernului. Analiştii atrag însă atenţia că ordonanţa de urgenţă lasă loc de interpretări care ar duce la păstrarea ROBOR în creditele din programul Prima Casă.

IRCC, publicat începând din 2 mai, se calculează ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din ultimul trimestru al anului trecut. „Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetară interbancară (indicele zilnic)” precizează un comunicat al BNR.

BNR va publica indicele zilnic şi, la sfârşitul fiecărui trimestru, valoarea actualizată a indicelui de referinţă pentru creditele consumatorilor.

Noul indicator a fost introdus prin Ordonanţa de urgenţă 19/2019, care modifică OUG 114/2018, din decembrie 2018, prin care a fost introdusă şi taxa pe activele bancare.

„€Începând cu data de 2 mai 2019, noul indice se aplică exclusiv creditelor noi acordate populaţiei, precum şi refinanţării creditelor aflate în derulare. Va fi decizia fiecărui client, care are un împrumut în lei, să facă sau nu o solicitare de refinanţare” anunţa la sfârşitul lunii martie ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, precizând şi că, la cererile formulate pentru refinanţarea creditelor în derulare sau pentru modificarea contractelor în derulare, instituţiile bancare trebuie să răspundă în maximum 60 de zile de la data formulării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.