Biserica din Satu Nou, comuna Ungheni, resfințită de ÎPS Calinic

1,875 views

Biserica cu hramul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Ungheni, resfințită de ÎPS Calinic. Credincioșii parohiei Satu Nou din comuna argeșeană Ungheni au îmbrăcat joi, 8 noiembrie, haine de sărbătoare. Ziua a fost specială datorită faptului că după ample lucrări de renovare și înfrumusețare realizate de Primăria Ungheni, biserica a fost resfințită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului.

Evenimentul a adus în localitate pe mulți fii ai satului împreună cu reprezentanți ai administrației locale și centrale. Alături de primarul Iulian Miu au fost prezenți și președintele CJ Argeș, Dan Manu, vicepreședintele CJ Argeș, Ion Mânzână, prefectul Emilian Dragnea, senatorii Cristina Stocheci și Șerban Valeca.

Pentru activitatea desfășurată în perioada 2000 – 2018, preotul paroh Nedelcu Mihai a primit din partea Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului distincția de iconom stavrofor, iar cei care au contribuit mai mult financiar au primit diplome de vrednicie.

Biserica parohiei Satu Nou cu hramurile Sfânta Cuvioasă Parascheva și Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil a fost ridicată între anii 1936-1941.

După cum menționează pisania veche, biserica parohială „a fost ridicată prin contribuția ctitorilor acestei localități și prin stăruința și osteneala directorului Școlii Primare, pe nume Dinuț, în timpul domniei Regelui Mihai I, Patriarh al României fiind, Nicodim.

Datorită sârguinței slujitorilor și a dragostei enoriașilor, în trecut, lăcașul de rugăciune, a beneficiat de lucrări de consolidare și reabilitare. Astfel, în anul 1978, în timpul păstoririi preotului Chiță Constantin, au avut loc lucrări de subzidire și de acoperire a bisericii cu tablă, iar în anul 1998, interiorul sfântului lăcaș a fost înfrumusețat și pictura restaurată de către pictorul Nicolae Vîlcu, în timpul preotului paroh Chiță Ionel.

Biserica și incinta parohială, au beneficiat de ample lucrări de renovare și înfrumusețare, după cum urmează:
-în anul 2007, turla bisericii a fost reparată și tabla vopsită;
-în anul 2008, interiorul bisericii a fost lambrisat și a fost montată mochetă;
-anul 2009, a însemnat placarea și izolarea exteriorului bisericii parohiale cu polistiren;
-în anul 2010, a fost refăcut gardul cimitirului parohial și întrucât parohia nu beneficia de un spațiu adecvat pentru praznice și pomeniri bisericești, în anul 2011, au început și s-au finalizat lucrările la construcția praznicarului;
-în anul 2012, deoarece clopotul bisericii prezenta semne evidente de uzură, s-a achiziționat și montat un clopot nou;
-anul 2014, a însemnat refacerea și repararea gardului, care înconjoară curtea parohială;
– pictura murală interioară a fost restaurată de către pictorul bisericesc Marin Ion din Municipiul Pitești, Județul Argeș, în tehnica seco – acrilic, în perioada anilor 2016 – 2017.

Comments

comments