Biletele de tratament balnear pentru pensionari sunt acordate pentru recuperare medicală, nu pentru odihnă!

Casa de Pensii Argeş anunţă că o altă prestaţie de asigurări sociale acordată de către instituţie este acordarea biletelor de tratament balnear asiguraţilor şi pensionarilor sistemului public de pensii.

Atrag atenția, ca să nu mai existe confuzii, că biletele de tratament acordate prin intermediul instituției noastre sunt bilete acordate în scop de recuperare medicală și nu reprezintă bilete de odihnă! Deci, solicitantul trebuie să prezinte afecțiuni medicale iar eliberarea biletului se realizează doar cu condiția prezentării unei trimiteri medicale eliberată de către medicul de familie” a declarat Aida Enache, director executive.

Conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat si administrate de CNPP, contribuția individuală a unui bilet de tratament este de 50% din cuantumul brut al pensiei, inclusiv din pensia brută acordată, dacă beneficiază de drepturi de pensie din alte sisteme neintegrate sistemului public de pensie.

În cazul pensionarilor care au si calitatea de asigurat, contribuția individuală este de 50% din cuantumul brut total al drepturilor de pensie și câștigul brut de natură salarială care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale din luna anterioară celei în care se face repartiția.

Ținând cont de prevederile unor legi speciale, care reglementează dreptul la tratament balnear suportat din bugetul asigurărilor sociale de stat, prin criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear prin sistemul organizat şi administrat de Casa Națională de Pensii Publice, s-au reglementat categoriile de persoane care pot beneficia de tratament balnear în mod gratuit respectiv:

  • pensionari de invaliditate, în cadrul programului de recuperare întocmit de medicul expert al asigurărilor sociale conform legii;
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Decretului-lege nr.118/1990, privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum şi celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, republicat, precum şi persoanele care au calitatea de luptător în rezistenţa anticomunistă, stabilită în temeiul dispoziţiilor Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 214/1999;
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.105/1999 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, din motive etnice;
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum şi unele drepturi ale invalizilor şi văduvelor de război, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  • persoane beneficiare de drepturi stabilite în baza prevederilor Legii nr. 49/1999 privind pensiile I.O.V.R.,
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;
  • persoane care beneficiază de bilete de tratament balnear, cure balneoclimaterice Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cărora li s-a stabilit de către medicul expert al asigurărilor sociale din cadrul caselor teritoriale de pensii, program individual de recuperare sau li s-a emis o recomandare medicală de către medicul curant;
  • persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin Hotărârea Guvernului nr. 757/2008 pentru aprobarea acordării biletelor de tratament balnear, în mod gratuit, salariaţilor care lucrează în mediu radioactiv – zonele I şi II de expunere la radiaţii, la prospectarea, explorarea, exploatarea, prepararea minereului de uraniu, precum şi la conservarea şi închiderea perimetrelor miniere.

Numărul biletelor de tratament balnear care se acordă gratuit categoriilor de persoane beneficiare ale prevederilor unor legi cu caracter reparatoriu se stabilește prin aplicarea unei cote de maximum 15% din totalul numărului de bilete.

Numărul biletelor de tratament balnear se stabilește anual prin Hotărâre de Guvern iar acestea sunt repartizate pe parcursul anului pe serii, în fiecare lună.

„Vă comunic că, din păcate, numărul cererilor de bilete de tratament balnear depășește numărul biletelor alocate pentru fiecare serie, însă, cu toate acestea, ne-am străduit să rezolvăm cât mai multe persoane care chiar au avut nevoie de tratament medical. Pe tot parcursul anului ne-am propus să venim în întâmpinarea persoanelor cu nevoi speciale, pentru a le putea ușura suferința fizică prin acordarea acestor bilete de tratament balnear” a mai precizat directorul Casei Județene de Pensii Argeș.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.