BIG Brother, the… FISC. Vrea să supravegheze toate operaţiunile financiare derulate prin notari şi justiţie: moşteniri, partaje, vânzări

676 views

Ministerul de Finanţe pregăteşte o nouă lege tip Big Brother. Potrivit unui proiect de act normativ, Fiscul, prin notari şi judecători, ar urma să aibă acces la absolut toate datele persoanelor fizice.

Juriştii se revoltă şi spun că noua măsură nu face decât să îi supramonitotorizeze pe români. Astfel, dacă aţi apelat la notar pentru a încheia un divorţ, pentru un act de succesiune sau pur şi simplu pentru o tranzacţie, toate informaţiile vor ajunge, în mod obligatoriu, şi la ANAF. Iar motivul pe care îl invocă este interesul public.

Potrivit proiectului celor de la Finanţe, măsura vizează, în primul rând, moştenirile. Însă, juriștii spun că Fiscul are deja pârghiile necesare pentru a verifica averile românilor.

”România este ţara unde se încalcă cel mai des legea datelor cu caracter personal şi, mergând pe acelaşi fir, de unde ştiu eu, spre exemplu, că în urma unei tranzacţii pe care o fac la notar, nu cumva acele date care ajung la ANAF pleacă mai sus de ANAF şi ele nu sunt protejate aşa cum arată foarte clar legea”, a spus Adrian Cuculis, avocat.

Măsura este cu atât mai contestată, cu cât metode de furnizare a datelor există şi în prezent.

Exagerat sau nu, proiectul a fost lansat în dezbatere publică şi are nevoie de aprobarea Executivului pentru a putea fi aplicat.

Comments

comments