Biblioteca Județeană Argeș – Profil de autor. ROMULUS SĂLĂGEAN, poetul inorogilor viscoliți

Biblioteca Județeană Argeș – Profil de autor. ROMULUS SĂLĂGEAN, poetul inorogilor viscoliți. 

Vremurile tulburi, fără direcție, pe care le trăim exasperați, modifică radical și modalitatea prin care cartea și autorul ei ajung în atenția opiniei publice. Carantina suspendă evenimentul editorial, evenimentul cultural. O face fizic.

În spațiul virtual, însă, Corona este un virus inofensiv. Îl punem la colț, invitându-vă să ne urmăriți aici, cu sugestii de lectură, cronici, medalioane literare, interviuri și alte condimente de gen.

Biblioteca Județeană Dinicu Golescu Argeș vine acasă la dumneavoastră, cu toată inima și cu toată deschiderea. Să fiți sănătoși și să ne revedem cu bine, în carne și oase!

ROMULUS SĂLĂGEAN, POETUL INOROGILOR VISCOLIȚI. Întânire cu Denisa Popescu

L-am întâlnit pe poetul Romulus Sălăgean așa cum se întâlnesc oamenii astăzi, dacă nu lovindu-se unii de alții, atunci trezindu-se umăr lângă umăr ca din somn. Mi-a oferit două dintre plachetele sale de versuri, rugându-mă insistent să i le citesc, pentru că nu mă vor dezamăgi. Sigur că nu i-am putut rezista domnului Sălăgean, mai ales că propunerea de lectură a venit într-un moment în care chiar îmi doream să urmăresc îndeaproape jocul de fluture, de licurici, uneori de stea căzătoare al Esenței.

Poezia prof. Romulus Sălăgean este o poezie de tip floretă. Domnul profesor de limbă și literatură română face exerciții de scrimă. Exercițiile acestea îmbracă, cel mai adesea, forma aforismului. Se întâmplă, însă, și ca versul să țâșnească mult deasupra liniei orizontului și să rămână acolo ca o aurora borealis. Iată câteva exemple din ”Poeme într-un vers”(Editura SemneE, București, 2020) : ”Din neaua viscolită se-ncheagă inorogul”; ”O blândă renunțare în ochii tăi apune”; ”Se-nalță, fără aripi, pagodele spre ceruri”; ”Turma de nori, alpină, o ia domol la vale”; ” În țăndări, curcubeul a înflorit poiana”.

Romulus Sălăgean este, din anul 2002, membru al Societății Române de Haiku. ”Hai-ku mine, tu…”, publicată la aceeași editură, dă seamă despre înclinația poetului nostru către lirismul tradițional japonez. Nu-i deloc simplu pentru cei cu sângele fierbinte să înceteze să mai curgă, să renunțe la liniștea veselă – populată cu făpturi zglobii și cu emoții în mișcare –  a peisajului  autohton. Romulus Sălăgean o face, căutând să suprapună armonios planuri și registre, să prindă în bătaia de silabă orientală miezul, luminile și umbrele Europei, ale Balcanilor, ale României – ”Încă o iarnă./ Troița adăpostind/ un stol de vrăbii”; ”Noapte de Crăciun -/ Se leagănă aievea/ icoana-n iesle”; ”Să scrii un haiku -/ Câți fluturi nu se jertfesc/ pe veioza ta…”; ”Păsări colibri/ Silabe călătoare -/ iată haiku-ul”.

Notabilă strădania prof. Romulus Sălăgean, căruia îi doresc viață lungă și plină de substanță în poezie. Prof. Romulus Sălăgean va onora, imediat ce carantina se va ridica, seria întâlnirilor literare lunare, derulate la Biblioteca Județeană Argeș sub genericul ”Cartea de la ora 12”.

DENISA POPESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.