Poliţia socială intră în acţiune! Începând cu această lună, Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Inspecţie Socială schimbă regulile în ceea ce priveşte acordarea şi controlul acordării ajutoarelor sociale. De acum, vor fi controlate, din trei în trei luni, toate tipurile de cereri de beneficii, de la venitul minim garantat, indemnizaţii de creştere a copilului, pensii de handicap, ajutoare de încălzire sau alocaţia de sprijin a familiei. Practic, aceasta devine, treptat, „Poliţia Socială“, care îi vânează pe cei ce încearcă să fraudeze sistemul de ajutoare sociale. „Primirea dosarelor şi verificarea lor iniţială rămân în continuare în sarcina primăriilor locale. Acestea le autorizează la plată şi ni le trimit nouă. În dosar trebuie să existe şi o declaraţie pe propria răspundere în care solicitantul scrie că nu are nimic din lista de bunuri care ar putea să îl excludă de la primirea ajutorului. Până aici, lucrurile merg la fel ca înainte. Noutatea este că, din trei în trei luni, AJPIS va trimite toate dosarele la verificare către Agenţia Naţională, forul coordonator. ANPIS are semnat un protocol, la nivel de ţară, cu ANAF. Acesta are la dispoziţie baza de date unică la nivel de ţară, conectată cu toate celelalte instituţii: APIA, DSVSA, inspectorate şcolare. Noi trimitem spre verificare CNP-ul, nu lucrăm cu nume şi prenume, nu ştim cine sunt persoanele în cauză, ci doar codul numeric personal. Se vor căuta suspiciuni şi condiţii de excludere: dacă omul are un depozit bancar mai mare de 3.000 de lei, dacă are vaci şi primeşte subvenţie de la APIA, dacă are mai mulţi cai decât norma, dacă mai figurează pe undeva şi cu alt venit, etc. ANPIS ne va trimite toate cazurile de suspiciuni, care mai apoi vor fi investigate pe teren. Noi trimitem lista la primării, pentru că primarul are voie să solicite orice fel de act doveditor, de la orice instituţie, acte care i se par necesare. Mai nou, pentru orice, nu numai pentru ajutorul de încălzire, cum era înainte!“, spune Elena Grigorescu, director executiv AJPIS Argeş.

Doi cai, peste 3 vaci, 5 porci, 20 de oi sau capre ori 15 stupi şi un depozit bancar de 3.000 de lei, motive pentru neacordarea ori sistarea ajutoarelor sociale

Momentan, în afară de înapoierea banilor primiţi necuvenit, cei prinşi nu riscă nimic. Însă, dacă s-ar ajunge la sume mari, peste un anumit plafon, între 1.000 şi 2.500 de lei, în funcţie de tipul de ajutor respectiv, este prevăzută şi posibilitatea întocmirii de dosar penal. Lista ce cuprinde bunurile care te exclud de la primirea ajutoarelor sociale a fost actualizată în octombrie anul trecut. Aceasta cuprinde case şi terenuri mai mari de 1.000 mp în zona urbană şi 2.000 mp în rural, altele decât locuinţa, maşini sau motociclete mai noi de 10 ani, utilaje agricole sau de prelucrare agricolă, gen presă de ulei sau moară de cereale, utilaje de prelucrat lemnul, depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, ori terenuri, animale sau păsări care, însumate, dau o valoare netă mai mare de 1.000 de euro pentru o persoană singură sau 2.500 de euro pentru o familie. Aici se încadrează: mai mult de un cal, peste 3 vaci, peste 5 porci, peste 20 de oi sau capre ori 15 stupi de albine. Orice bun din aceste categorii, inclusiv depozitele bancare mai mari de 3.000 de lei, care, pentru unii bătrâni, reprezintă banii puşi deoparte pentru înmormântare, sunt motive pentru neacordarea ori sistarea ajutoarelor sociale.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI