Nu mai puţin de 10 cazuri de infectare cu bacteria E-coli, la copii cu vârste între 9 luni şi un an şi 5 luni au fost diagnosticate în ultimele două săptămâni în judeţ. Unul dintre copii a decedat pe 31 ianuarie la Spitalul Marie Curie din Bucureşti iar altul a fost transportat marţi seară, de urgenţă, cu elicopeterul către capitală.

Cu toţii sunt trataţi în Bucureşti, fiind în stare stabilă, dar având nevoie de dializă pentru suplinirea funcţiei renale, diagnosticul fiind de sindrom hemolitic-uremic.

Autorităţile judeţene din domeniul sănătăţii sunt în alertă maximă, atât din cauza severităţii simptomelor, care pornesc de la diaree şi stare febrilă şi pot ajunge până la insuficienţă renală, fiind necesară dializa peritoneală, cât şi din cauza faptului că nu găsesc nici un numitor comun celor 10 cazuri.

Copii provin din familii diferite ca nivel social, educaţie sau locaţie, aceştia fiind din Piteşti – cartier Trivale, Mărăcineni şi Topoloveni. În toate cazurile, boala a debutat cu simptome precum diareea, scaunele cu sânge, stări febrile, ceea ce indică o cale de acces digestivă. Iniţial, patru cazuri au fost tratate la Secţia de Contagioase Copii a Spitalului Judeţean Argeş iar alte 6 direct la Spitalul de Pediatrie. Reprezentanţii spitalelor au declarat ferm că absolut toţi au venit cu aceste simptome de acasă, deci nu se pune problema ca aceştia să se infectat în spital. De aceea, nu se găseşte încă un element de legătură între cazuri. La Bucureşti, potrivit primelor analize s-a concluzionat că poate fi vorba despre bacteria E Coli, însă primele probe certe, bazate pe culturi realizate selecţionate de lapacienţii respectivi vor fi gata deabia vineri. 

Dr. Mioara Bucur, de la Direcţia de Sănătate Publică, a declarat că toate probele de apă recoltate din sistemele publice de alimentare cu apă sunt la zi şi nici una nu a ieşit pozitivă pentru bacteria E Coli, cea incriminată pentru respectivele îmbolnăviri. Pentru orice eventualitate, în cadrul analizei care se desfăşoară în prezent, acestea vor fi refăcute.

Până la lămurirea situaţiei şi a cauzelor îmbolnăvirilor, autorităţile au insitat pentru respectarea normelor de igienă în ce priveşte alimentaţia şi mediul de viaţă: prezentarea la medic la primele semne de îmbolnăvire, spălarea pe mâini, spălarea fructelor şi legumelor, pregătirea cu grijă şi complet, prin fierbere sau coacere, a hranei, atât pentru bebeluşi şi copii cât şi pentru adulţi.

Potrivit ultimelor noutăţi de la Bucureşti, la Spitalul Marie Curie mai sunt internaţi, cu aceleaşi simptome, şi alţi copii din alte zone, precum Bucureşti sau Dâmboviţa.

Comments

comments