Bacalaureatul s-ar putea schimba substanţial! Matematică la profil Uman, competențe de bază socio-umane la Reale

Examenul de Bacalaureat va include o probă de „competențe de bază complementare”, susţinută în timpul anului şcolar, potrivit noul proiect de lege pregătit de ministrul Educaţiei Ligia Deca.

Astfel, elevii de la profilul Uman vor susţine o probă de „competențe de bază la Matematică”, iar elevii de la Real ar urma să dea „competențe de bază socio-umane” ca probă scrisă complementară profilului ales, potrivit Edupedu.

Cei de la filierele vocaționale și tehnologice ar urma, să susţină probe de „competențe de bază socio-uman sau matematică”, complementar disciplinelor alese deja pentru BAC.

Un alt examen care ar urma să se susțină în timpul anului școlar, deci până când elevii devin absolvenți de liceu, este proba practică de competențe digitale. Și aceasta poate fi echivalată cu certificat, opțional.
Toate aceste examenele care se vor da în timpul anului școlar, în timpul clasei a XII-a/a XIII-a, vor fi susținute de către elevi în școlile lor, mai arată sursa citată. Nu este clar dacă și cu profesorii lor sau vor fi comisii de profesori din alte școli.
În sesiunea de Bacalaureat din vară absolvenții vor mai da, practic, doar trei probe scrise și cea de la Limba și literatura română oral. Cei din școlile cu predare în limba maternă susțin probă orală și scrisă la limba respectivă, în plus față de celelalte.
Examenul de Bacalaureat în forma din proiect ar urma să se aplice pentru elevii care intră în clasa a IX-a în anul următor intrării în vigoare a legii. Asta înseamnă că, dacă legea ar intra în vigoare în anul 2023, elevii care intră în septembrie 2024 în clasa a IX-a ar da BAC-ul pe regulile din proiectul de lege, în anul vara anului 2028, potrivit surselor Edupedu.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here