Azi, sentinţă finală, după a treia amânare, pentru Constantin Nicolescu, fostul şef al CJ Argeş! La Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se va pronunţa verdictul în Dosarul Şcolilor reabilitate pe fonduri europene.

Nicolescu, împreună cu Constantin Nicuţ  – fostul edil din Curtea de Argeş, Ion Ştefan – primar Budeasa şi Călin Andrei – primar Câmpulung, au fost acuzaţi că au accesat ilegal fonduri Phare în valoare de 900.000 de euro pentru reparaţia unor şcoli, care ar fi fost afectate de inundaţii. Potrivit procurorilor, totuşi, fondurile au fost solicitate în condiţiile în care niciuna dintre aceste unităţi şcolare nu a fost afectată de inundaţiile din perioada invocată. Lucrările au fost efectuate de firma SC Zeus, a lui Grigore Dobre. În dosar au mai fost implicaţi şi Florin Despan – funcţionar la Consiliul Judeţean, precum şi doi diriginţi de şantier ai firmei Zeus. De asemenea, în acelaşi proces Nicolescu a fost judecat şi pentru că ar fi luat mită de la Cornel Penescu pentru că i-a a atribuit contractul pentru furnizarea de pachete cu alimente pentru pensionari, precum şi pentru instigare la nerespectarea legii fiindcă ar fi făcut presiuni pe lângă primarul Ion Popa, de la Stlpeni, pentru a nu amenda o persoană apropiată lui.
 
Dosarul s-a judecat timp de aproape doi ani la Tribunalul Arges, iar din februarie 2013 a fost mutat la Tribunalul Bucureşti

În dosar au fost date, până acum, două sentinţe. Pe 28 mai 2013, Tribunalul Bucureşti a dat prima decizie: Constantin Nicolescu – condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare, iar primarii au fost achitaţi. La recursul judecat pe 11 noiembrie la Curtea de Apel Bucureşti, Constantin Nicolescu a fost condamnat la 3 ani şi 4 luni de închisoare cu executare, iar primarii au primit aceeaşi pedeapsă, dar cu suspendare. Nemulţumite de decizie au fost ambele părţi, astfel că azi, la ÎCCJ se judecă de fapt două apeluri. Procurorii insistă pentru pedepse cu executare la toţi cei implicaţi, în timp ce condamnaţii speră că se va reveni, dacă nu la achitarea, măcar la menţinerea pedeapselor cu suspendare. Decizia de mâine, indiferent de verdict, va fi una definitivă, fără nicio altă cale de atac. Pronosticul este greu de ghicit, dat fiind că într-un caz similar, cel al deputatului Sorin Pandele şi al fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, ambii condamnaţi, iniţial, la câte 3 ani de închisoare cu suspendare, la recursul de la instanţa supremă, un complet de cinci judecători i-a condamnat definitiv la câte 5 ani de închisoare cu executare.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI