Azi sunt sărbătoriți vânătorii de munte. De ziua lor, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada” au urcat drapelul în Retezat

Azi sunt sărbătoriți vânătorii de munte. De ziua lor, militarii Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada” au urcat drapelul în Retezat. La 3 noiembrie 1916, în zilele fierbinți ale Primului Război Mondial, vânătorii de munte și-au început tradiția de apărători ai crestelor carpatine și ai neamului românesc, ziua aceasta reprezentând înființarea „Corpului vânătorilor de munte”.
O echipă formată din militari aparținând Batalionului 33 Vânători de Munte ”Posada”, condusă de către locțiitorul comandantului de batalion, locotenent-colonelul Costinel Popa, a ajuns în Masivul Retezat.
În semn de recunoștință și respect pentru înaintașii noștri și cu ocazia sărbătoririi la data de 3 noiembrie 2021 a 105 ani de la înființarea trupelor de vânători de munte, aceștia au purtat Drapelul Național al României și steagul de identificare al batalionului pe cele 2 vârfuri din Masivul Retezat: Vf. Peleaga – 2509 m și Vf. Păpușa – 2508 m.
Militari din cadrul Batalionului 30 Vânători de Munte „Dragoslavele” au desfășurat instrucție alpină în munții Parâng.
În semn de recunoștință pentru sacrificiul suprem adus de vânătorii de munte în luptele purtate de-a lungul celor două războaie mondiale, pe timpul misiunilor de menținere a păcii și la misiuni de combatere a terorismului, militarii batalionului au purtat Drapelul Național al României și steagul de identificare pe Vârful Parângul Mare la altitudinea de 2519 m.
Ne închinăm în fața mormintelor celor căzuți la datorie întru gloria vânătorilor de munte.
Premergător sărbătoririi Zilei Vânătorilor de Munte, în data de 28 octombrie, militari din cadrul Batalionului 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi” au purtat Drapelul României pe străjerii munților Făgăraș, Vârful Moldoveanu – 2544 metri și Vârful Viștea Mare – 2527 metri, onorând astfel memoria cavalerilor florilor de colț căzuți pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei.
Sursă text/foto: Cpt. Anamaria Scarlat, Plt. Cătălin Prâsneac, Plt.maj. Ovidiu Cantea / Lt.Costin Filimon, Lt. Nicu Chiriță, Lt. George Sticlaru, Cap. Sebastian Ilinca.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here