Azi se va decide în CSAT cine va fi noul șef al Armatei Române

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reuneşte vineri pentru a stabili cine va fi noul şef al Statului Major. Preşedintele Klaus Iohannis a convocat pentru 28 decembrie şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pe ordinea de zi fiind solicitările ministrului Apărării privind unele schimbări în conducerea Armatei Române.

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a anunțat de la începutul lunii că nu va prelungi mandatul actualului șef al Armatei, generalul Nicolae Ciucă. Leş a precizat că are deja o listă de trei propuneri, pe care o va prezenta preşedintelui Klaus Iohannis şi este încrezător că una dintre ele va fi acceptată.

Şeful Statului Major al Apărării este militarul cu cel mai înalt rang de conducere din armată. Acesta este numit de Preşedintele României, la propunerea ministrului Apărării Naţionale, cu avizul primului-ministru şi are un mandat de patru ani.

Potrivit legii, şeful Statului Major poate fi numit locţiitorul acestuia sau unul dintre cei trei șefi ai categoriilor de forțe Terestre, Navale sau Aeriene.

„Nu voi prelungi acest mandat. Legea prevede un mandat de patru ani de zile cu posibilitatea prelungirii acestui mandat. Din ceea ce m-am uitat în arhivele Ministerului Apărării Naţionale, a fost o singură situaţie în care s-a prelungit mandatul unui fost şef al Statului Major al Apărării, Statul Major General cum era pe atunci, şi-am dorit să menţin aceeaşi cutumă. Știu ce a făcut pentru Armata României şi ce poate să facă. Mandatul se încheie în 31 decembrie”, a declarat Gabriel Leş.

Pe 29 decembrie 2014, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea generalului Nicolae Ciucă în funcţia de şef al Statului Major, începând cu data de 1 ianuarie 2015.

Comments

comments