Azi sărbătorim Ziua Internațională a Muntelui. În România, peste 2 milioane de oameni trăiesc în zona montană. Dintotdeauna, prin funcțiile ecosistemelor din regiunile alpine, muntele a însemnat o importantă sursă de aer curat, apă dulce, energie și hrană, într-un cuvânt, o sursă de viață pentru oameni.

La 11 decembrie, celebrăm Ziua Internațională a Muntelui. Proclamată în 2003 de Adunarea Generală a ONU, sărbătoarea urmărește să încurajeze comunitatea internațională să organizeze evenimente la toate nivelurile pentru a aduce în atenția publicului rolul extrem de important pe care munții îl au în viața noastră, atât din perspectivă ecologică, cât și economică.

Acoperind aproximativ 22% din suprafața Pământului, munții joacă un rol important în direcția spre o creștere economică sustenabilă. Nu numai că furnizează mijloace de subzistență și asigură un condiții decente de viață pentru 915 milioane de oameni care trăiesc la munte din întreaga lume, adică 13% din populația globală, dar alte câteva milioane de persoane beneficiază de pe urma acestei bogății naturale.

În România, munții acoperă aproape o treime din suprafața țării, aproximativ două milioane de români trăind în prezent în zona montană, în aproximativ 745 de localități. Tot aici găsim circa 1.350 de specii de plante și animale, dintre care 116 sunt endemice – specii care se regăsesc exclusiv într-o regiune și care necesită o atenție specială, având în vedere caracteristicile habitatului lor.

Deși munții furnizează o serie întreagă de resurse indispensabile omului, studiile arată că acestea vor deveni insuficiente în următoarele decenii. În același timp, în zonele muntoase se înregistrează și o incidență ridicată a sărăciei, aceste zone fiind extrem de vulnerabile în fața schimbărilor climatice, a defrișărilor, a degradării terenului și a dezastrelor naturale. Statisticile arată că, în țările în curs de dezvoltare, o persoană din trei dintre locuitorii de la munte este vulnerabilă în fața nesiguranței hranei și se confruntă cu sărăcie și izolare.

Comments

comments