Prima duminică de după Paști, cea care încheie Săpămâna Luminată, poartă numele de Duminica Tomii, după Apostolul Toma, cel necredincios.
Duminica Tomii, marchează momentul în care Isus se arată Apostolilor, printre care și Toma, cel care nu credea în învierea Mântuiorului.
În această zi nu se fac treburi în casă sau la câmp. De asemenea, nu se spală, nu se coase, nu se face curat în Duminica Tomii. Nu este bine să te cerți și nu trebuie să vorbești de rău de cei decedați.
După terminarea slujbei, oamenii merg în cimitire, pentru a participa la o altă slujbă, cea de comemorare a celor plecați în „lumea blajunilor”, de unde vine și ziua de Paștele Blajinilor.
Aceasta este prima zi după Înviere când are loc pomenirea morților. Acesta este motivul pentru care sărbătoarea se mai numește Paștele Morților, sau al Blajinilor. Blajinii sunt oamenii pașnici, incapabili de a face rău cuiva, care s-ar afla la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului.
Aceștia sunt înștiințați de oameni de venirea Paștelui prin aruncarea cojilor de ouă roșii în ape curgătoare. Durează o săptămână până ce acestea ajung la ei și de aceea vor sărbători Paștele cu o săptămână întârziere.

Comments

comments