Azi începe noul an bisericesc. Ce sfinți sunt pomeniți pe 1 septembrie

Anul Nou bisericesc începe pe 1 septembrie și se încheie pe 31 august. Potrivit tradiției iudaice, în această zi Dumnezeu a început lucrarea de creare a lumii și tot în această zi, Mântuitorul a pus început activității Sale de propovăduire a Evangheliei.

Trebuie să ştim că Biserica lui Dumnezeu prăznuieşte azi Indictul („Indiction” la romani însemnă poruncă şi arătare), luând obicei de la cei batrâni; că era obicei, la români, să se facă începătură anului de la acest Indiction, adică la 1 septembrie.

Şi pentru că în această zi a intrat Domnul nostru Iisus Hristos în Sinagoga iudeilor, şi dându-I-se cartea lui Isaia proorocul, şi deschizând-o a aflat locul unde era scris: „Duhul Domnului peste Mine, pentru care M-a uns a binevesti săracilor, a vindeca pe cei zdrobiti la inimă, a propovădui robilor slobozenie şi orbilor vedere. A slobozi pe cei sfărâmaţi întru usurare, a propovădui anul Domnului cel primit” (Luca 4, 16-22 dupa Isaia 61, 1-2). Apoi dând cartea slugii şi sezând a zis: „Că astăzi s-a plinit Scriptura aceasta în urechile voastre”. Cât s-au şi mirat popoarele de cuvintele darului ce ieşeau din gura Lui.

De asemenea, tradiţia spune că şi poporul evreu a intrat in Ţara Făgăduinţei în această lună de Septembrie.

Pe 1 septembrie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Cuvios Dionisie Exiguul. Canonizarea sa a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința din 8-9 iulie 2008, potrivit crestinortodox.ro.

Ce alți sfinți sunt pomeniți pe 1 septembrie 2017, în calendarul ortodox:

-Sfântul Cuvios Simeon Stalpnicul;

-Sfânta Cuvioasă Marta, mama Sfântului Cuvios Simeon Stalpnicul;

-Sfânta Cuvioasă Evantia; a adormirii lui Isus Navi;

-Sfintele 40 de Mucenițe Fecioare și a lui Amun, diaconul, dascălul lor;

-Sfinții Mucenici și frați Evod, Calista și Ermoghen;

-Sfântul Cuvios Meletie cel Nou, care s-a nevoit în Muntele Myopolis de lângă Theba (Capadocia);

-Sfântul Mucenic Anghel.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here