Azi începe Evaluarea Naţională. Peste 144.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a intră în focurile examenului

Peste 144.000 de absolvenţi de clasa a VIII-a sunt înscrişi la Evaluarea Naţională, care începe azi, luni, cu proba scrisă la Limba şi literatura română. Examenul se organizează în peste 4.000 de centre. Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a a deschis şi o linie telefonică la care pot fi sesizate eventuale disfuncţionalităţi.

Conform datelor MEN, dintre cei 144.890 de elevi care susţin EN, 144.740 sunt din seria curentă şi 150 din seria anterioară.

Luni, va avea loc proba scrisă la Limba şi literatura română, iar miercuri absolvenţii de clasa a VIII-a vor susţine proba scrisă la Matematică. Elevii aparţinând minorităţilor naţionale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susţine proba scrisă la Limba şi literatura maternă joi.

Afişarea primelor rezultate este programată pentru 26 iunie, până la ora 16:00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, până la ora 20:00. Rezultatele finale vor fi comunicate în 30 iunie, în centrele de examen şi pe evaluare.edu.ro.

Ministerul Educaţiei Naţionale pune la dispoziţia celor implicaţi în acest examen, începând de luni, linia TELVERDE 0800801100, numărul de telefon putând fi apelat gratuit. Numărul 0800801100 va fi disponibil zilnic, pe toată durata desfăşurării examenului, între orele 8:00 -16:00 (luni-joi) şi 8:00-14:00 (vineri), precizează Ministerul Educaţiei.

Una dintre noutăţile acestui examen este că ponderea mediei de la Evaluarea Naţională creşte de la 75% la 80%, iar notele de la clasă vor reprezenta doar 20%, în loc de 25% din media de admitere în clasa a IX-a, aşa cum era până acum.

De asemenea, o altă noutate este că s-a modificat şi un aspect de notare la examenele naţionale, mai exact a fost îndepărtată prevederea din metodologie care spunea că trebuie sa existe o diferenţă de 0,5 puncte între nota iniţială şi cea finală, de după contestatie, pentru ca nota să fie modificată. Acum, nu va mai fi luat în calcul niciun barem pentru modificarea notei, nota finală fiind cea după contestaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here