Azi este ZIUA PĂMÂNTULUI. În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător.

Această mișcare s-a născut în SUA într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia, ”Masacrul din 4 mai”, apariția fibrelor optice, succesul melodiei „Bridge over Troubled Water”, ultimul album al formației Beatles, moartea lui Jimmy Hendrix, un accident nuclear în Carolina de Sud la centrala nucleară din Savannah River din apropierea orașului Aiken (nerecunoscut timp de 18 ani), poluarea foarte mare cu gaze și fum, considerată ”Demn al prosperității”. Despre mediul înconjurător a început să se vorbească din ce în ce mai des.

Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care il arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

După 2 decenii, în anul 1990, peste 200 milioane de oameni din 141 de țări au transformat Ziua Pământului într-o manifestare de amploare în istoria omenirii, prin alăturarea lor în dorința de a milita pentru un viitor mai bun al planetei noastre.

În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În vremuri străvechi, Pământul era considerat o zeitate, în cele mai multe culturi. Aztecii aveau o zeiţă a pământului, ca şi hinduşii; dacii aveau un zeu, la fel ca şi egiptenii sau mesopotamienii. În mitologia romană exista Tellus sau Terra Mater, o zeiţă care personifica Pământul – numele Terra Mater şi Tellus Mater înseamnă ambele Mama Pământ în latină. Romanii se închinau la Tellus ca să îi ferească de cutremure; însă, împreună cu zeiţa recoltelor, Ceres, Tellus asigura şi productivitatea pământurilor agricole, era asociată şi cu maternitatea, căsătoria, proteja femeile însărcinate şi animalele gestante.

La fel de importantă era pentru greci Gaia sau Geea, personificarea Pământului în mitologia lor. Geea era considerată drept element primordial, din care se trăgeau toţi ceilalţi zei. Geea s-a născut după Chaos (Haosul), şi i-a zămislit pe Uranus (Cerul), Ourea (Munţii) şi pe Pontus (Marea).

Inclusiv în vocabularul de astăzi avem urmele acestor zeităţi. Cuvintele care se referă la Pământ, în limba română, sunt formate fie de la rădăcina ”Terra”, fie de la ”Tellus” – ”terestru”, respectiv ”teluric” ar fi două exemple. Pe de altă parte, termenii ştiinţifici precum geografie, geocentric, geotermal folosesc prefixul grecesc geo-, derivat din numele zeiţei Gaia sau Geea.

Comments

comments