Direcţia de Sănătate Publică Arges marchează în data de 17 noiembrie 2016 Ziua Naţională fără Tutun şi organizează în perioada 15 noiembrie – 30 noiembrie 2016 Campania „Învinge dependența de tutun! Recâștigă-ți sănătatea!”.

Ziua Naţională fără Tutun, marcată în fiecare an în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, oferă cadrul informării şi sensibilizării populaţiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum şi a populaţiei nefumătoare cu privire la riscurile la care se supune prin inhalarea fumului de ţigară – aşa numitul “fumat pasiv” – alături de încurajarea acesteia din urmă de a-şi solicita dreptul la un aer fără fum de ţigară, prin respectarea prevederilor legale în vigoare.

Campania are ca obiective  informarea şi  conştientizarea populaţiei  asupra  riscurilor     asociate consumului de tutun; creşterea numărului de persoane care nu încep să fumeze şi a celor care renunţă la fumat; protecţia faţă de  expunerea la fumul de tutun.
În România, se fumează zilnic peste 5 milioane de pachete de ţigări, iar aproximativ 85% dintre pacienţii cu cancer bronhopulmonar sunt fumători, potrivit Societăţii Române de Pneumologie.

Totodată studiile au arătat că 89% dintre fumătorii din ţara noastră şi-ar dori să reducă numărul ţigărilor sau să renunţe complet la fumat.

Printre numeroasele avantaje ale renunțării la fumat se numără:
・    crește speranța de viață
・    scade riscul producerii unui infarct miocardic
・    scade riscul formării unei tumori cancerigene
・    un mod de viață mult mai sănătos
・    mai mulți bani în buzunar

Campaniile organizate în ultimii ani şi-au propus să  conştientizeze anual populaţia cu privire la efectele nocive ale tutunului şi în acelaşi timp să încurajeze promovarea unui stil de viaţă sănătos.
Pe parcursul campaniei din judetul Arges se vor organiza actiuni de informare prin expuneri, sfaturi si recomandari medicale in randul elevilor si tinerilor asupra consecintelor consumului de tutun precum si importanta prevenirii consumului de tutun.

Comments

comments