Azi este Ziua naţională a Statelor Unite. Happy Independence Day, America!

0
123

La 4 Iulie 1776, Congresul American a adoptat oficial Declarația de Independență față de Imperiul Britanic.

Actul parafează desprinderea a 13 colonii britanice de pe noul continent de Coroana Marii Britanii – reprezentând, practic, actul de naştere al Statelor Unite ale Americii. De atunci, SUA au însemnat, pentru tot ceea ce reprezintă restul lumii, țara tuturor posibilitățile, simbolul visului maerican. Pentru întreaga lume, America înseamnă deplina libertate de expresie, un simbol al realizării democrației și al unității în diversitate.

Delegații celor 13 Colonii s-au întâlnit la Philapelphia în vara anului 1776 pentru a decide poziția pe care o vor adopta față de Marea Britanie. Necesitatea independenței coloniilor față de Anglia era deja în dezbatere de ceva vreme, și era timpul ca reprezentanții coloniilor să ia o decizie în acest sens.

De mai bine de un an, Coloniile se aflau în război cu Marea Britanie din cauza unor conflicte legate de taxe. Coloniștii credeau că englezii nu le respectă drepturile, impunându-le taxe fără a le cere înainte avizul. În scurtă vreme însă, conflictul a escaladat în ceva mai mult decât o neînțelegere fiscală, în momentul în care unii intelectuali și-au dat seama că cele 13 Colonii se pot guverna singure. Ei erau convinși că Parlamentul britanic nu le reprezintă interesele, fapt mai mult decât evident în condițiile în care populația din Colonii nu avea nici măcar un reprezentant în Parlamentul londonez.

Așadar, cel de-al Doilea Congres Continental se întrunește la Philadelphia în iunie 1776. O lună mai târziu, Declarația de Independență era adusă în fața Congresului.

O curiozitate: Declarația de Independență NU a fost semnată pe 4 iulie 1776! Oficial, independența a fost declarată pe 2 iulie, iar pe 4 iulie Congresul a aprobat textul final al Declarației. John Hancock, primul semnatar, a fost de fapt singura persoana care a semnat textul chiar în ziua de 4 iulie. Majoritatea delegaților vor semna Documentul abia la 2 august, iar ultima persoană – Matthew Thornton, delegat din partea New Hamspshire, semnează abia în noiembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here