19.3 C
Pitesti
Thursday, May 13, 2021

Azi este sărbătorită Ziua Veteranilor de Război

179 views

O ceremonie militară cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război are loc, joi, la Monumentul Eroilor Patriei amplasat în faţa Universităţii Naţionale de Apărare din Bucureşti.

“De asemenea, ceremonii similare se vor desfăşura, pe parcursul lunii aprilie, în ţară şi în străinătate, la opere comemorative, cimitire şi monumente care omagiază sacrificiul militarilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial”, a transmis MApN.

Tot joi, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, vor participa la o întâlnire informală la sediul Ministerului Apărării Naţionale cu doi veterani de război, un elev de colegiu militar, un student militar şi un militar-veteran al teatrelor de operaţii.

Totodată, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul cadrelor militare din judeţele Alba, Mureş şi Vâlcea şi al voluntarilor, membri ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale de profil, derulează, în lunile aprilie şi mai, activităţi de îngrijire a unor morminte şi opere comemorative ale eroilor şi veteranilor de război.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării Naţionale derulează campania “Voci de dincolo de Veac”, prin care sunt culese poveştile de viaţă ale veteranilor de război, în vederea realizării unor materiale video cu caracter documentar.

Acţiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război includ şi transmiterea în direct, în seara zilei de joi, 29 aprilie, pe pagina de Facebook a MApN, a Slujbei Deniei celor 12 Evanghelii de la Biserica Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, la finalul căreia preotul militar va transmite un mesaj veteranilor de război.

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

Comments

comments