Azi este MIERCUREA MARE. Sfânta și Marea Miercuri din Săptămâna Pătimirilor începe cu Denia de marți seara, care are ca subiect central femeia cea păcătoasă, care a spălat picioarele Mântuitorului cu lacrimi, le-a șters cu părul și le-a uns cu mir de mare preț. În această zi, în Biserică se face și ultima Liturghie din Postul Paștilor, a Darurilor mai înainte sfințite.

MIERCUREA MARE amintește de păcătoasa desfrânată, care însă, ungându-L pe Hristos cu mir, devine mironosiță, dar și de trădarea lui Iuda, care L-a vândut pe Domnul Iisus Hristos pentru treizeci de arginți, gestul său făcând ca ziua de miercuri să fie declarată zi de post, alături de ziua de vineri, când a fost răstignit Iisus.

În unele zone, muncile la câmp sunt permise doar până marți, în timp ce în alte zone până miercuri. De joi, bărbaţii rămân pe lângă casă, ajutându-şi nevestele la treburile casnice.

Casele trebuie să strălucească de curăţenie, pentru a întâmpina Învierea Domnului aşa cum se cuvine.

Miercurea Mare este și ultima zi în care se mai poate coase ori călca.

Săptămâna Mare se continuă cu Joia Mare, ultima zi în care se pomenesc morții, iar femeile merg la biserică și împart colăci de post, vin, miere și fructe.

Comments

comments