Azi este Joia Luminată. Tradiţii şi superstiţii

Joia Luminată este a patra zi din săptămâna după Paşte, cunoscută şi sub denumirea de Săptămâna Luminată, Joia Paştilor, Joia Rea, Joia Verde, Joia Necurată, Joile Domneşti, Joia Nemaipomenită ori Slobozitul Păresimilor.

Ce nu avem voie să facem astăzi ca să avem noroc şi să fim feriţi de rele.

Potrivit credinţei populare, în Săptămâna Luminată, de la Înviere până la Duminica Tomei, Raiul este deschis. Astfel, credincioșii care pleacă dintre noi vor merge de-a dreapta Tatălui Ceresc.

Pentru creștinii ortodocși, Săptămâna Luminată este începutul unei perioade de sărbătoare care se termină după 50 de zile de la Paști, de Rusalii.

Obiceiurile străvechi româneşti spun ca în această zi se făceau colaci pentru morţi, care, împreună cu vin, haine noi, vase şi ouă roşii, se dădeau sărmanilor adunaţi în cimitir peste mormântul rudei îndrăgite.

Tot acum, se cădea a se da de pomană mâncare de peşte.

Exista obiceiul de a se face foc, în zorii acestei joi, înaintea locuinţei, pentru ca sufletele morţilor iubiţi să se poată încălzi. În astfel de ritualuri erau invitaţi şi vecinii, ce primeau şi ei bucate de pomană, împreună cu un foc şi ulcele împodobite cu frumoasele flori ale primăverii.

Tot în joia dintâi de după Paşte avea loc slobozitul apei pentru cei morţi, în cadrul căruia o fată aducea de la o fântână 44 de găleţi pline cu apă. Pentru fiecare femeie decedată se incrucișau două lumânări, aprinse la cele două capete, asemenea unei cruci arzătoare, ce erau apoi aruncate într-o fântână. Fata ce se învrednicea să aducă apă primea un cadou, dăruit peste fântână, constând dintr-o căniţă, un cearşaf sau o căldare.
Prima joi după Paşte se respectă mai ales de femei, pentru a fi apărate de boli, dar şi de către bărbaţi, pentru a nu cade peste grâne ploi prea mari şi dese, ori o grindină păgubitoare.

Iată câteva tradiţii şi obiceiuri mai puţin cunoscute în Joia Luminată, care mai poartă numele de Joia Verde sau Joia Rea.
・ Joia Luminată este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.
・ Joia Rea cere un ritual al morţilor: 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.
・ Potrivit credințelor, Joia Rea este o zi răzbunătoare, nefastă, necurată, dacă nu este respectată cum se cuvine.
・ Ca să nu ai parte de probleme, nu se spală şi nu se albesc rufele. Nu se lucrează la câmp, ca să nu crească iarbă pe unde nu trebuie.
・ În Joia Luminată, nu e bine să pleci la drum, căci se spune că există risc mare să te rătăcești.
・ Cine muncește în Joia Luminată zi sărăcește. Nu se face nimic și pentru a ține departe tunetele, trăsnetele, grindina și vijeliile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here