Azi este Echinocţiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea. Echinocțiul de toamnă este momentul în care vara astronomică se sfârșește, iar toamna debutează. Este data în care ziua este egală cu noaptea pe toată planeta, datorită poziționării Soarelui pe ecuatorul ceresc și longitudinea, iar astronomică ajunge la 180 de grade.

În emisfera nordică, echinocțiul de toamnă are loc, anual, la începutul ultimei decade din septembrie. Așadar, după acest moment ziua își va pierde din lungime, iar noaptea va crește, până la solstiţiul de iarnă, din 21 decembrie 2020, când va fi cea mai lungă noapte din an.

Din punct de vedere astronomic, acest moment marchează trecerea la anotimpul de toamnă. Există două astfel de fenomene pe an: echinocţiul de primăvară (în luna martie) şi echinocţiul de toamnă (în luna septembrie).

Echinocțiul de toamnă 2020 are loc astăzi, 22 septembrie, la ora 16.31 (timp legal românesc) şi reprezintă momentul în care Soarele, în mişcarea sa aparentă anuală, trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu ecuatorul ceresc, potrivit site-ului www.astro-urseanu.ro. În această zi, în emisfera australă începe primăvara.

Fenomenul nu se produce la aceeaşi dată în fiecare an, din cauză că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

La latitudinile țării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit și orizont.

Comments

comments