Azi, de 1 Aprilie, sărbătorim Ziua Internațională a Păsărilor

Păsările încântă și inspiră cu zborul, cântecul şi frumuseţea lor. Sunt componente esenţiale ale ecosistemelor, păduri sau zone maritime, care ne asigura hrană, medicamente sau materii prime. Au zeci de funcții în ecosistem: sanitari ai pădurilor, împrăştie seminţe, fertilizează solul, oxigenează aerul şi contribuie la stabilizarea climei, iar ca atracţii turistice sprijină economia. Prin existența lor ne dau şi nenumărate lecţii de viaţă.

Ziua Internaţională a Păsărilor este una dintre cele mai vechi sărbători din calendarul mediului, fiind sărbătorită pe data de 1 aprile încă din anul 1906. Ea se bazează pe Convenţia pentru apărarea păsărilor care promoveză principii legate de importanţa lor în ecosistemul planetei.

Ziua Păsărilor a fost marcată în ţara noastră încă din perioada interbelică, ocazie cu care învăţătorii şi profesorii le vorbeau elevilor despre păsări sau ieşeau în natură pentru a se bucura de frumuseţile sale. Între anii 1945 – 1950, tradiţia a fost abandonată, pentru a fi reluată abia în 1993, la cererea Societăţii Ornitologice Române, în luna martie a anului următor, Ministerului Educaţiei dându-şi acordul pentru organizarea sa în şcoli. De atunci, activităţile prilejuite de această sărbătoare au oferit posibilitatea copiilor să participe la urmărirea migraţiei păsărilor, dar şi protejarea lor pe parcursul migraţiei şi în zonele de cuibărire.

În lume trăiesc peste 10.000 de specii de păsări şi 12% dintre ele sunt în pericol să dispară în următorul secol, iar supravieţuirea lor depinde de sprijinul pe care toţi oamenii planetei trebuie să-l acorde măsurilor de conservare şi protejare a acestora.

Păsările sălbatice migratorii pot fi protejate doar printr-o cooperare transfrontalieră deoarece expansiunea urbană şi reţelele de transport au fragmentat şi redus habitatele lor naturale,  agricultura intensivă, tăierile de păduri, pescuitul şi utilizarea pesticidelor le-au diminuat sursele de hrană, iar vânătoarea a fost necesar să fie reglementată pentru a nu le pune în pericol.

Astăzi, când din cauza poluării, distrugerii habitatelor şi a braconajului, aproape 12% din cele 10000 de specii de păsări din lume ar putea să dispară în următorul secol, noi toţi avem posibilitatea de a le ajuta, chiar în grădina noastră sau în parcul din oraşul în care locuim, prin instalarea de hrănitori pe timpul iernii sau de cuiburi artificiale, primăvara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.