Azi, ANAF live, pe Facebook: „Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018”

0
399

În urma numeroaselor solicitari, tema sesiunii de asistenţă online din data de 6 decembrie 2017 va fi – „Contribuții sociale și impozit datorat pentru veniturile din salarii începând cu 1 ianuarie 2018”.

Începând cu 01.01.2018 asigurarile sociale obligatorii vor cuprinde urmatoarele contributii:

1. Contributia la asigurari sociale
– in cota de 25%, care este datorata de persoanele fizice ce au calitate de angajati sau de alte persoane fizice in anumite conditii specifice. Se retine din venitul persoanei fizice;
– 4% datorată în cazul condiţiilor deosebite de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;
・ 8% datorată în cazul condiţiilor speciale de muncă, astfel cum sunt prevăzute în Legea nr. 263/2010, de către persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

2. Contributia la asigurarile sociale de sanatate in cota de 10%, care este datorata de persoana fizica asigurata, ce realizeaza venituri din salarii

3. Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25%, este datorata de angajatori, baza de calcul fiind fondul brut de salarii.

Cotele de contributii suportate de salariati se vor retine in continuare de catre angajator din salariul brut, iar acesta va avea in continuare obligatia efectuarii platii la buget si depunerii declaratiei.
Modul de calcul al salariilor va fi același: din venitul brut se retin asigurarile sociale, acestea sunt deductibile la calculul impozitului pe venit, iar baza de calcul a impozitului pe venit este venitul brut diminuat cu asigurarile sociale si cu deducerile personale.

„Vă așteptăm miercuri, 6 decembrie, începând cu ora 09:00, pe această pagină Facebook. Cu un LIKE sau SHARE ne puteți ajuta să facem cunoscută tema acestei sesiuni. Vă mulțumim” este mesajul ANAF.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here