Avocatul Poporului: Suspendarea internărilor care nu sunt urgențe ar putea avea efecte dezastruoase

Avocatul Poporului: Suspendarea internărilor care nu sunt urgențe ar putea avea efecte dezastruoase. Avocatul Poporului, Renate Weber, atrage atenția asupra consecințelor dezastruoase pe care le-ar avea suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale asupra pacienților, decisă de autorități.

Potrivit unui comunicat al Avocatului Poporului, instituția s-a sesizat din oficiu în contextul declarațiilor șefului DSU, Raed Arafat, care a anunțat luni că, din cauza creşterii numărului cazurilor de COVID-19, managerii unităților sanitare publice cu paturi vor suspenda internările pentru operații şi pentru alte tratamente şi investigații care nu reprezintă urgențe, cu anumite excepții.

Deși înțelegem situația epidemiologică gravă în care ne aflăm, atragem atenția că dreptul cetățenilor la asistență medicală în unitățile sanitare de stat nu poate fi îngrădit, neexistând pentru aceștia decât opțiunea efectuării actului medical în unități sanitare private. Astfel, situaţia de mai sus creează premisele discriminării acestei categorii de cetățeni, situație care, în opinia noastră, este de neacceptat”, se arată în comunicat.

Acest lucru este neconstituțional și nelegal, în măsura în care permite dispunerea unor măsuri de restrângere a exercițiului dreptului persoanelor de a beneficia de asistență medicală în unitățile sanitare de stat”. Conform Avocatului Poporului, restrângerea poate fi făcută numai prin lege.

Renate Weber reaminteșe că, încă din luna aprilie 2020, instituția a atras atenția asupra problemelor pe care le poate genera suspendarea internărilor pentru intervenții chirurgicale.

Demersurile Avocatului Poporului au fost aduse la cunoștința ministrului interimar al Sănătății și șefului Departamentului pentru Situații de Urgență.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here