În contextul dezvăluirilor din presă privind condițiile în care sunt cazați și lucrează muncitorii plecați din România pentru activități sezoniere în agricultură în Germania,
Avocatul Poporului a trimis o scrisoare Ministrului federal al Muncii din Germania, domnul Hubertus Heil, precum și președintelui Comisiei pentru petiții din Parlamentul german, domnul Marian Wendt, solicitând câteva lămuriri privind situația muncitorilor români sezonieri:
– dacă angajatorilor germani li s-a permis aducerea muncitorilor sezonieri după ce au făcut dovada respectării, în locurile de cazare și cele de muncă, a standardelor de igienă firești în această perioadă ?
– ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla cu muncitorii sezonieri depistați cu coronavirus? Dacă există posibilitatea instituirii izolării sau a carantinei, cu posibilitatea de a munci pentru muncitorii nou sosiți, care trebuie să lucreze separat de ceilalți angajați timp de 14 zile și nu au voie să părăsească sediul companiei?
– ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri care se îmbolnăvesc și au nevoie de asistență medicală? Cine le pune la dispoziție medicamente? În ce condiții au acces la asistență medicală specializată în spital ?
”Precizăm că Germania nu are un omolog al Avocatului Poporului/ Ombudsman la nivel federal. Scrisorile trimise le puteți găsi accesând link-urile
http://www.avpoporului.ro/rec/doc18.pdf
http://www.avpoporului.ro/rec/doc17.pdf”, transmite Avocatul Poporului printr-un comunicat de presă.

Comments

comments