Avocatul Poporului a făcut, la începutul săptămânii trecute, la Curtea Supremă, un recurs în interesul legii pentru interpretarea şi aplicarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Avocatul Poporului a cerut Curţii să decidă dacă poliţiştii locali au dreptul să amendeze şoferii. Discuţia a pornit de la faptul că nu toate instanţele consideră că poliţiştii locali pot sancţiona şoferii care încalcă regulile de circulaţie. Unele au considerat că procesele-verbale încheiate de agenţii locali sunt ilegale, iar alţii dimpotrivă.

Din examenul jurisprudenţial actual s-a relevat că instanţele de judecată nu au un punct de vedere unitar în ceea ce priveşte interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 39 raportate la art. 102 şi 105 din OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în sensul stabilirii competenţei funcţionale a agenţilor constatatori (din cadrul Poliţiei Locale sau Poliţiei Rutiere), cu incidenţa art. 7 din Legea 155/2010 a Poliţiei Locale“ precizează Avocatul Poporului. Confuzia pleacă de la interpretarea legilor. Pe de o parte, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că numai poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer. Pe de altă parte, Legea 155/2010 stabileşte că Poliţia Locală are anumite atribuţii limitate în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.

În 2011, mai-marii de la Interne au hotărât ca Poliţia Locală să-i ajute de agenţii de la Poliţia Rutieră pe motiv că aici nu erau suficienţi angajaţi. Aşa se face că Poliţia Locală a primit dreptul de a dirija traficul şi de a sancţiona şoferii care staţionează sau opresc neregulamentar sau pe cei care circulă pe o stradă cu acces interzis. Colaborarea nu este tocmai fericită, pentru că între cele două structuri nu există relaţii de subordonare.Poliţiştii locali au atribuţii limitate în circulaţia pe drumurile publice. Ei pot sancţiona doar opririle şi staţionările ilegale, precum şi mersul pe contrasens.  De pildă, dirijarea unor intersecţii mai aglomerate sau în zone unde se fac anumite lucrări şi traficul este restricţionat.

Concret, Poliţia Locală are următoarele atribuţii în domeniul circulaţiei pe drumurile publice: „枋onstată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar“・

Fiecare instanţă a interpretat cum a vrut aceste prevederi. Astfel, precizează Avocatul Poporului, unele instanţe au respins plângerile contravenţionale formulate în temeiul OUG 195/2002, apreciind că procesele-verbale întocmite de Poliţia Locală respectă dispoziţiile legale cu recunoaşterea competenţei poliţiştilor locali de a constata contravenţiile şi de a aplica sancţiuni.

Agenţii de la Poliţia Locală vor afla în curând dacă au dreptul sau nu să îi amendeze pe şoferi în trafic, aşa cum procedează în prezent ca să-i ajute pe cei de la Brigada Rutieră. Curtea Supremă urmează să tranşeze această dispută pe 19 mai 2016.

Comments

comments