Avocaţii protestează în toată ţara pentru stabilirea corectă a onorariilor din oficiu: 6 lei impozabili, plata la ÎCCJ

Avocaţii protestează în toată ţara pentru stabilirea corectă a onorariilor din oficiu: 6 lei impozabili, plata la ÎCCJ

Avocaţii din toată ţara protestează, începând de azi, pentru nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu.

La iniţiativa mai multor avocaţi argeşeni, sprijiniţi de Baroul Argeş, avocaţii din Bucureşti şi din 14 judeţe au început o acţiune de protest pentru a trage un semnal de alarmă în legătură cu nivelul şi modalitatea de stabilire a onorariilor din oficiu. Ei i-au cerut ministrului Justiţiei să iniţieze discuţii pentru a dezbate în mod instituţional chestiunea fondurilor alocate, a sumelor mici care se acordă avocaţilor ca onorarii prin prisma protocolului din anul 2015 şi găsirea unor soluţii.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, nu pare însă a înţelege problema, susținând că solicitările acestora sunt nejustificate și avertizează că ”în scurt timp” va face publice toate datele relevante.

Avocaţii spun că manifestarea este premergătoare întâlnirii programate cu membrii Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupţiei şi petiţii din Senatul României şi Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a Senatului României, la care vor participa şi reprezentanţi ai UNBR, Ministerului Justiţiei, Ministerului Finanţelor Publice, Parchetul General, CSM şi preşedinţii comisiilor de buget din cele două camere ale Parlamentului.

„S-au strâns peste 300 şi ceva de semnături. Ne solidarizăm în întregime cu colegii care au iniţiat acest protest şi revendicările lor. El este iniţiat de Baroul Argeş. Am fost acuzaţi pe nedrept că recurgem la asemenea forme de protest pentru că este an electoral. Vreau să informez opinia publică că barourile care au iniţiat acest demers nu au alegeri anul acesta. Deci este orice, numai demers electoral nu”, a precizat prodecanul Baroului Bucureşti, Mihnea Stoica.

Solicitările vizează:

– Majorarea onorariilor cuvenite avocaţilor pentru prestarea serviciilor de asistenţă judiciară în materie penală, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală:

– Reglementarea prin Protocol a onorariilor/remuneraţiilor cuvenite curatorilor.

– Eliminarea practicii judecătorilor ori procurorilor de cenzurare a acestor onorarii.

Avocaţii prezenţi au dat un exemplu de onorariu încasat de un apărător care a asistat o persoană în faţa judecătorilor care au discutat luarea unei măsuri preventive. Apărătorii au prezentat un document potrivit căruia instanţa supremă a stabilit ca respectivul avocat să primească şase lei, sumă impozabilă.

Avocaţii prezenţi au mai explicat că nu ar fi firesc ca un avocat să încaseze astfel de onorarii, raportat la gradul de salarizare al unui magistrat, arătând că şi un avocat parcurge aproximativ aceiaşi paşi pentru profesionalizare.

Proteste sunt anunţate de barourile din Alba, Argeş, Buzău, Cluj, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Ilfov, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Timiş.

Protestul este etapizat astfel:
・ prezentarea avocaţilor în cauzele respective, purtând o banderolă albă pe braţ in perioada 11.02.2019 – 24.02.2019;
・ asigurarea asistenţei judiciare exclusiv în cauzele penale în care se discută măsurile preventive in perioada 25.02.2019 – 10.03.2019;
・ neasigurarea asistenţei judiciare, la început câte 30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi pe termen nelimitat, până la identificarea şi aplicarea soluţiilor la problemele de mai sus cu incepere din 11.03.2019.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.