Aviz pozitiv în Senat: Gărzile incluse în pensii, pensionare anticipată de la 57 de ani pentru medici și asistente

22,236 views

Aviz pozitiv în Senat: Gărzile incluse în pensii, pensionare anticipată de la 57 de ani pentru medici și asistente. Comisia pentru sănătate din Senat a dat aviz favorabil, astăzi, pentru includerea gărzilor pentru care s-au plătit contribuții sociale în vechimea în muncă și pentru pensionarea înainte de termen a medicilor și asistenților care au făcut gărzi, de la 57 de ani femeile, și de la 60 de ani bărbații.

Comisia pentru sănătate din Senat a dat aviz favorabil, astăzi, pentru modificarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, astfel încât gărzile efectuate de personalul din sistemul medical, pentru care s-au plătit contribuții la asigurările sociale, să fie recunoscute ca vechime în muncă și să fie luate în calculul pensiei.

„€Totodată, medicii și asistenții care au efectuat gărzi ar putea să beneficieze, la cerere, de pensionare înaintea vârstei standard, în cuantum direct proporțional cu numărul de ore de gardă efectuate, dar nu mai devreme de vârsta de 57 de ani femeile și de 60 de ani bărbații”, a precizat deputatul PNL Antoaneta Niță, într-un comunicat citat de Agerpres.
Recunoașterea gărzilor ca vechime „se impune”.

Deputatul liberal mai spune că orele de gardă ar trebui recunoscute ca vechime în muncă indiferent dacă acestea sunt prinse în norma de bază sau la norma prin cumul.

„€Avizul favorabil al Comisiei de sănătate este o bătălie câștigată, care se adaugă altor bătălii câștigate prin obținerea de avize favorabile de la alte comisii. Sperăm că vom câștiga în final acest război cu opacitatea ministerelor și vom reda personalului medical un drept care i se cuvine. (…) Stresul, munca până la epuizare au dus, din păcate, la moartea unora dintre colegii noștri. Statisticile sunt triste: în România 58 de medici au decedat în gardă în ultimii ani, la o vârstă medie de 51 de ani. Un medic epuizat poate greși un diagnostic sau o terapie, cu efecte asupra pacienților. De aceea, considerăm că se impune recunoașterea gărzilor ca vechime și posibilitatea pensionării anticipate, în paralel cu atragerea tinerilor specialiști în sistem”, a mai afirmat deputatul PNL.

Comments

comments