Numărul blocurilor care au bulină roşie în statisticile întocmite la nivel local se ridică la nu mai puţin de 77 şi adăpostesc peste 20.000 de oameni, adică peste 3% din totalul locuitorilor oraşului.

 

Un cutremur cu magnitudinea de 5,3 pe scara Richter s-a produs sâmbătă dimineața în regiunea Vrancea. Seismul a fost resimțit în cea mai mare parte a țării. Din fericire, în București şi în ţară nu au fost semnalate pagube. Cutremurul din această noapte scoate însă la iveală un lucru dureros: blocurile cu bulină roşie din Piteşti, cele construite înainte de 1977.

 

Blocurile comuniste din Piteşti ies din perioada de garanție, iar acest lucru înseamnă că nu mai sunt sigure pentru locuitori. Din acest punct, există două scenarii posibile: renovarea sau demolarea.

 

Vă prezentăm în continuare o analiză făcută de specialiştii Agenţiei imobiliare Romencos Team din Piteşti.

 

Soluția cea mai comodă este renovarea termică

 

Soluția cea mai comodă dintre cele două, renovarea, nu face decât să mai câștige câțiva ani înainte de apariția inevitabilei demolări. Cu toate acestea, nici locuitorii, nici autoritățile nu par a fi interesate de acest aspect, iar cele mai multe blocuri construite în era comunistă continuă să funcționeze fără niciun fel de intervenție.

 

Construite în urmă cu mai bine de 50 de ani. Aceasta este singura istorie vizibilă a blocurilor identificate de specialiştii arhitecţi din cadrul Consiliului Judeţean Argeş ca fiind un pericol iminent în cazul unui cutremur.

 

Singurul imobil consolidat a fost blocul E1 din zona nord care în urmă cu câţiva ani a suferit o explozie. Numărul total al blocurilor care au bulină roşie în statisticile întocmite la nivel local se ridică la nu mai puţin de 77 şi adăpostesc peste 20.000 de oameni, adică peste 3% din totalul locuitorilor oraşului.

 

Iar dacă vechimea în sine nu este o problemă suficientă, blocurilor din Piteşti li se adaugă și problemele legate de rezistența structurilor, șubrezite de cutremure, apa de la subsol etc. Acestea sunt:

 

– blocul F 11 – cartierul Găvana,
– blocul F1 – cartierul G
ăvana,
– blocul C 17 – cartierul G
ăvana,
– blocurile E7
şi E8 – cartierul Găvana,
– blocul E4
Calea Bascov,
– blocurile B1
şi B2 – Calea Bascov,
– blocurile A1, A2
şi A3 – Zona Nord,
– blocul 214 – fostul Bulevard R.S.R,
– blocul B16
Griviţei,
– blocurile A2
şi A3 – Strada 1 Mai,
– blocurile 12 A, 12B, 12 C
şi 12 E – cartierul Trivale,
– blocul 86 – cartierul Trivale,
– blocul 90 – cartierul Trivale,
– blocurile 1, 9
şi 10 – cartierul Craiovei,
– blocurile 47, 48, 49, 50, 51, 52, 53
şi 54 – Craiovei,
– blocurile 1, 2, 3 ,4, 5, 6, 36, 37, 38
şi 39 – Craiovei,
– blocurile H1, H2
şi H3 cartierul Războieni,
– blocurile A2
şi A3 cartierul Războieni,
– blocul 45
cartierul Războieni

 

Blocurile reabilitate pot rămâne cu probleme

 

Fondul de locuințe din Piteşti este parţial șubred, dar demolarea nu este o soluție luată în calcul altfel decât la nivel de discuții între ingineri. Problema cu consolidările este că nimeni nu poate garanta că o clădire cârpită poate rezista pe termen lung, ea tot va trebui demolată, la un moment dat. Tocmai de aceea, a consolida o clădire care nu are valoare patrimonială, este o pierdere de timp și de bani, explică ing. arhitect colaborator ROMENCOS TEAM.

 

Blocurile reabilitate pot rămâne cu probleme, în funcție de calitatea lucrării și starea inițială a clădirii. Chiar și în cazul blocurilor reabilitate, rezultatele depind foarte mult de un cumul de factori. Aici intră calitatea echipei care pune în practică lucrarea, produsele folosite dar și starea inițială a cladirii. Pentru că multe dintre blocurile comuniste au fost construite după planuri de construcție deficitare.

 

Multe blocuri ridicate sub conducerea comuniștilor ar putea fi declarate iremediabil compromise, încă de la construcție. Sunt apartamente de inspirație occidentală, aplicată deficitar de un regim care voia volum, nu calitate. Pentru asemenea apartamente, degeaba izolezi fațadele, dacă pierderile continuă să se resimtă din cauza traseului inadecvat al agentului termic, conchide ing. arhitect colaborator Romencos Team.

 

Programul de reabilitare termică funcțional doar la nivel teoretic

 

În aceste cazuri, programul de reabilitare termică se transformă într-un demers costisitor, funcțional doar la nivel teoretic. Potrivit planului de actiuni 2004-2015, cuprins în Strategia Națională din domeniul eficientei energetice, în România ar fi trebuit să fie reabilitate 25.000 de cladiri de locuit multietajate. Mai puțin de jumătate din blocurile de beton din România. Atingerea acestui număr a fost anevoioasă, autoritățile dând adesea vina pe proprietari, care nu permit intervenția asupra imobilului.

În Franța, Olanda sau Rusia, demolarea a fost catalogată drept cea mai bună soluție, pentru blocurile vechi

Blocurile vechi creează probleme și în restul Europei. În zona estică a bătrânului continent, cea mai des aplicată măsură este demolarea, în timp ce în Vest, acolo unde fondul locativ are o calitate mai bună, se vizează conservarea și reabilitarea. Țările cele mai deschise către demolarea blocurilor vechi sunt Franța, Olanda, dar mai ales Rusia, care a avut drept termen anul 2010 pentru dărâmarea a 25,5 milioane de mp locuințe.

 

Sursa articolului agenţia imobiliară Romencos Team Agency.

 

 

 

 

Comments

comments