Autoritățile statului își vor putea cumpăra mașini cu 5.000 de euro mai scumpe

Instituțiile statului își vor putea cumpăra mașini mai scumpe, conform unei legi promulgate miercuri de către președintele Klaus Iohannis. Actul normativ adoptat de Camera Deputaților la sfârșitul lunii martie și promulgat de către șeful statului modifică articolul 5 din Ordonanţa Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice.

Este modificată, astfel, valoarea maximă pentru preţul de achiziţie a autoturismelor din dotarea autorităţilor administraţiei publice şi a instituţiilor publice, „pentru a corespunde realităţilor economice actuale şi a necesităţilor respectivelor entităţi publice”. Până acum, limita era de 18.000 de euro pentru un autoturism cumpărat de către instituțiile publice, plafonul fiind majorat la 23.000 de lei: „Se interzice autorităţilor şi instituţiilor publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, să achiziţioneze autoturisme (…) cu o capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ nu poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro inclusiv T.V.A. calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie”.

Proiectul mai prevede şi introducerea Autorităţii Electorale Permanente printre autorităţile şi instituţiile care sunt exceptate de la plafonarea acestor valori. De asemenea, „prin excepţie, misiunile diplomatice ale României din străinătate pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, numai în cazuri temeinic justificate, cu aprobarea ordonatorului principal de credite, pe bază de memorandum aprobat de Guvern”.

Tot „prin excepţie, societăţile, societăţile naţionale şi companiile naţionale cu capital integral sau majoritar de stat, care activează în domeniul energiei electrice, al gazelor naturale şi al petrolului, pot achiziţiona autoturisme cu capacitate cilindrică mai mare de 1.600 cm3 şi al căror preţ poate depăşi contravaloarea în lei a sumei de 23.000 euro, inclusiv T.V.A., dar nu mai mare de 30.000 euro, inclusiv T.V.A., calculată la cursul BNR din data iniţierii procedurii de atribuire a contractului de achiziţie, cu aprobarea ordonatorului principal de credite sau a ministerului de resort, după caz, numai în cazuri temeinic justificate şi dacă au realizat profit în anul fiscal precedent”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here