Autorităţile de management ale fondurilor europene, certificate până la 1 iulie. Asigurările au fost date de vicepremierul Sevil Shhaideh

Vicepremierul Sevil Shhaideh a declarat, luni, că până la 1 iulie ar urma să fie finalizată certificarea autorităţilor de management, procesul reprezentând o prioritate în această perioadă.

„€Ca să rambursezi de la Comisia Europeană, trebuie să ai autoritatea de management certificată. Adică să îi dai Comisiei Europene siguranţa că în statul membru banii europeni se cheltuie conform regulamentelor europene. Ne-am asumat ca până la 1 iulie să terminăm această certificare, desemnare a autorităţilor de management. Noi plătim toate proiectele beneficiarilor şi, în acest sens, am adoptat şi o ordonanţă de guvern, săptămâna trecută, pentru a vă asigura co-finanţarea şi pre-finanţarea proiectelor europene. Deci, s-a aprobat ordonanţă de guvern pentru împrumuturi din venituri din privatizare din Trezorerie, în sumă de 500 de milioane de lei, cu o dobândă ROBOR plus 3,5, pe 20 de ani. (…) Deci, cei care aveţi proiecte europene, puteţi accesa şi această sursă pentru co-finanţarea proiectelor”, a explicat ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, în deschiderea celei de-a XXV-a ediţii Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România.

Ea a reamintit că ţinta de rambursare prevăzută pentru anul în curs este de 5,2 miliarde euro.

„Ne-am asumat şi cu ministrul Agriculturii, care gestionează autoritatea de management pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, ca, la 31 decembrie 2017, să rambursăm de la Comisia Europeană 5,2 miliarde de euro. Poate – dacă ne uităm, aşa, comparativ cu 2016 – vi se pare suma foarte mare. Să ştiţi că este insuficientă faţă de nivelul de decomitere pe care îl avem în acest moment la nivelul anului 2018. Din aceste considerente, eu zic că 5,2 este minimul de la care ne-am propus noi să pornim în acest an”, a menţionat Shhaideh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here