Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă la poliţele RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referință la poliţele RCA pentru perioada următoare, pe baza cărora ar urma să fie plafonate timp de 6 luni prețurile acestor asigurări auto atât pentru persoane fizice cât și firme, după ce Guvernul va adopta o hotărâre în acest sens.

Prima de referinţă începe de la 780 lei, nivelul cel mai mic, până la 3.551 lei, potrivit informaţiilor publicate în raportul ASF.
În funcție de istoricul de daună al asiguratului, societățile de asigurare RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.

EXEMPLU: Tânăr (vârsta <=30 ani) care deține o mașină de 1801-2000 cmc

Potrivit proiectului de Hotărâre de Guvern, un astfel de tânăr, dacă se află în clasa B0 de daunalitate, adică abia și-a luat permisul și nu a făcut accidente, ar trebui să scoată din buzunar maxim 1.853 de lei. Atât este tariful de referință la RCA anunțat acum de ASF.

Dacă tânărul are vechime de condus și un istoric bun al daunalității, acest preț maxim la RCA ar urma să scadă cu până la 50% dacă se află în clasa B8, după ce la tariful de referință se va aplica reducerea aferentă clasei de bonus.

Sunt 8 clase de bonus (B) și nivelul de reducere pentru fiecare clasă este următorul:

B1– 5%

B2 – 10%

B3 – 15%

B4 – 20%

B5 – 25%

B6 – 30%

B7 – 40%

B8 – 50%

Pentru persoanele juridice, modul de calcul este puțin diferit. Formula de calcul este exact aceeași stabilită în prezent pentru asigurații RCA cu risc ridicat, adică: tariful de referință pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus aplicabilă vehiculului pentru care se solicită asigurarea.

Prețul se va calcula deci după formula: Tarif de referință X 1,36 X clasa de bonus-malus.

EXEMPLU: O firmă ce deține un autoturism cu o capacitate cilindrică de 1601-1800 cmc

O astfel de firmă are un tarif de referință la RCA de 1.412 lei. Dacă este în clasa de bonus B0, atunci această firmă va avea de plătit 1.412 lei x 1,36 = 1920 de lei.

Dacă respectiva firmă s-ar afla în clasa de bonus B2, atunci formula de calcul ar fi: 1.412 x 1,36 x 0,9 (reducere de 10% pentru clasa b2) = 1728 de lei.

ASF a prezentat luni și ce tarife de referință RCA vor avea persoanele fizice și firmele care dețin mașini de transport, mai mici și mai mari de 3.500 de kilograme, precum microbuze, camioane ori tiruri.

Aceasta în condițiile în care proiectul de HG lansat în consultare de Ministerul Finanțelor și ASF a venit tot după ce mai multe patronate din transporturi au cerut vineri adoptarea de urgență a unei hotărâri pentru plafonarea tarifelor RCA, așa cum s-a mai întâmplat în 2017, în caz contrar aceștia amenințând cu proteste în toată țara.

Tot vineri, o altă federație din transporturi a reclamat creșterea mare a prețurilor la carburanți și dublarea tarifelor RCA în ultimele 6 luni, amenințând de asemenea cu proteste dacă Guvernul nu va lua măsuri urgente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here